current views are: 9

28 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση06:24

Καθηγητής Οικονομικών Κ. Μελάς: Πρέπει να παρθούν νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων – Ύφεση 8%

«Δεν θα έχουμε μόνο ύφεση αυτής της τάξης, αλλά παράλληλα με τα μέτρα της κυβέρνησης θα έχουμε και δημοσιονομικά ελλείμματα αντίστοιχα», εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών, Κώστας Μελάς.

Δημοσίευση 06:24’

«Δεν θα έχουμε μόνο ύφεση αυτής της τάξης, αλλά παράλληλα με τα μέτρα της κυβέρνησης θα έχουμε και δημοσιονομικά ελλείμματα αντίστοιχα», εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών, Κώστας Μελάς.

Το επικρατέστερο σενάριο για το αύριο της Οικονομίας της χώρας, είναι το δυσμενές, με ύφεση της τάξης του 8%, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Μελά.

«Όταν μια οικονομία χάνει το 8%, οι αρνητικές συνέπειες είναι μεγάλες σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν θα έχουμε μόνο ύφεση αυτής της τάξης, αλλά παράλληλα με τα μέτρα της κυβέρνησης θα έχουμε και δημοσιονομικά ελλείμματα αντίστοιχα».

Η πολυαναμενόμενη κανονικότητα θα αργήσει να έρθει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Δύση, τόνισε. Κατά συνέπεια δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα για την ελληνική οικονομία όσον αφορά τις εξαγωγές, επισήμανε.

«Πρέπει να παρθούν νέα μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Για να μπορέσουμε να έχουμε μικρότερες απώλειες, θα πρέπει  η κυβέρνηση να ενισχύσει αυτές τις κοινωνικές ομάδες με κοινωνικούς πόρους διατηρώντας το δίχτυ ασφάλειας που υπάρχει», υποστήριξε.

Επειδή δεν είναι γνωστό ούτε προβλέψιμο πότε θα τελειώσει η πανδημία, δημιουργούνται τεράστιες αβεβαιότητες, οι συνέπειες των οποίων θα γίνουν ορατές το προσεχές μέλλον.

«Από τη στιγμή που εμφανίζεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού, η κατάσταση δεν θα είναι ομαλοποιήσιμη το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, «αν έρθει το εμβόλιο και τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης, η οικονομία θα αρχίσει να αναβηματίζει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021», εκτίμησε ο καθηγητής.


σχετικα αρθρα