ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου - Στα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2020, 15:33
Ισχυρή ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου - Στα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές
Facebook Twitter Whatsapp

Το αρχικό επιτόκιο κινήθηκε στο 1,32% περίπου, ενώ στη συνέχεια έκλεισε κοντά στο 1,23%. Στις 14:00 έκλεισε το βιβλίο προσφορών.

Πολύ ισχυρή ήταν ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Το αρχικό επιτόκιο κινήθηκε στο 1,32% περίπου, ενώ στη συνέχεια έκλεισε κοντά στο 1,23%.

Στόχος είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία «χρηματοδοτούν» ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει «επιβάλει» η πανδημία.

 Πιο αναλυτικά, το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης) ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,27% και στις 145 μ.β πάνω από το mid swap, πριν υποχωρήσει εκ νέου στις 140 μ.β (+ mid swaps) και το 1,23%, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί κοντά στο 1,20%. Το ποσό που θα αντληθεί θα εξαρτηθεί από τις προσφορές, με εκτιμήσεις ωστόσο της αγοράς να το τοποθετούν κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Οι έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%. Σημειώνεται πως οι ανάδοχοι δεν είναι ίδιοι με αυτούς του Ιουνίου, όπου ήταν οι Goldman Sachs, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, HSBC και JP Morgan.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για αυτήν την κίνηση κρίνεται σημαντική από τους αναλυτές, καθώς η Ελλάδα βγαίνει πριν από τον... συνωστισμό που αναμένεται να δημιουργηθεί από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωζώνης το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, και παράλληλα η έξοδος επιχειρείται πριν από τις ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου αύριο Πέμπτη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεταβλητότητα και πιέσεις στην αγορά.

Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,7 δισ. ευρώ ενώ έχει υπολογιστεί πως για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας θα χρειαστούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του έτους (μετά τα 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί), τα οποία και αναμένεται να καλυφθούν από εκδόσεις κρατικών τίτλων καθώς και από τους πόρους της Ε.Ε. Στόχος είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να διατηρηθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr