ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για την ύφεση «μαμούθ»: Τι θα γίνει με προσωρινά μέτρα και μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 3 Σεπτεμβρίου 2020, 13:42
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για την ύφεση «μαμούθ»: Τι θα γίνει με προσωρινά μέτρα και μόνιμες φοροελαφρύνσεις
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακριβώς στο εύρος των δικών μας προβλέψεων, σχολίασε απαντώντας σε δημοσιογράφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εντός των προβλέψεων της κυβέρνησης κινείται η ύφεση σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το β' τρίμηνο του έτους, που σημαδεύτηκε από το lockdown λόγω του νέου κορωνοϊού, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 

Πιο αναλυτικά, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το β' τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η χώρα μας είναι μια από αυτές που δέχτηκαν το σκληρότερο χτύπημα, έχοντας την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%).

Τι είπε ο Πέτσας

«Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακριβώς στο εύρος των δικών μας προβλέψεων. Όπως γνωρίζεται το δεύτερο τρίμηνο λόγω της εφαρμογής του lockdown είναι το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη ύφεση. Το ποσοστό που αναφέρατε πριν για εκτιμήσεις αφορά όλο το χρόνο. Επομένως θα δούμε πως θα κινηθούν και τα επόμενα τρίμηνα πριν διαμορφωθεί το συνολικό αποτέλεσμα της ύφεσης για τη φετινή χρονιά που θα είναι σίγουρα μεγάλη αλλά οφείλεται σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού», σημείωσε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας.

«Επίσης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου και σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι πολύ αρνητικά και πολύ μεγάλες οικονομίες έχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο απ’ ό,τι ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης. Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το υγειονομικό σκέλος της κρίσης προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα σε ανάταξη της οικονομίας μας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε κρατήσει καύσιμα για να πυροδοτήσουμε αυτή την επανεκκίνηση της οικονομίας», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεδομένου λοιπόν ότι η ύφεση είναι στο πλαίσιο των δικών μας προβλέψεων δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείο για δυνατότητα της που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός να στηρίξει την οικονομία ούτε τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τόσο για τη βραχυπρόθεσμη στήριξη της οικονομία όσο μακροπρόθεσμων μειώσεων φόρων και εισφορών», κατέληξε.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο δανεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές σημειώνοντας: «εν μέσω της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας, κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου €2,5 δισ. με επιτόκιο 1,2% περίπου. Το χαμηλότερο της Ιστορίας της!

Μια λέξη αποδίδει αυτή την επιτυχία: Εμπιστοσύνη!»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr