ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρθρο στο Newpost - Αναστολή πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών: Ερμηνεία και η επόμενη μέρα

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2020, 08:09
Άρθρο στο Newpost - Αναστολή πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών: Ερμηνεία και η επόμενη μέρα
Facebook Twitter Whatsapp

Όλα τα κριτήρια για το πότε θεωρείται ευάλωτος ο δανειολήπτης.

Άρθρο της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ Β. ΓΛΥΚΟΥ* 

Ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα - στα πλαίσια των εξαγγελιών της Δ.Ε.Θ.- αναστολή όλων των πλειστηριασμών των ευάλωτων δανειοληπτών μέχρι το τέλος του έτους, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει από την προηγούμενη μέρα για στήριξη των οφειλετών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Στην πράξη, σύμφωνα με την Υ.Α. Δ13ΟΙΚ/10747/256/2019 και δη στο άρθρο 4 αυτής, προβλέπονται όλα τα κριτήρια για το πότε θεωρείται ευάλωτος ο δανειολήπτης.

Συγκεκριμένα:

α) Εισοδηματικά κριτήρια: 7.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 3.500€ για κάθε μέλος αυτού (στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται το ανωτέρω ποσό για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού).

Συνολικό εισόδημα ανεξάρτητα από τα μέλη ή τη σύνθεση του νοικοκυριού μέχρι 21.000€.

β) Ακίνητη περιουσία: 120.000€ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 15.000€ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000€.

γ) Κινητή περιουσία: Σύνολο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού μέχρι 21.000€.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάνεις ότι εν τοις πράγμασι ο αριθμός εκείνων των δανειοληπτών που θα αιτηθούν και θα ωφεληθούν της τρίμηνης  αναστολής είναι πολύ μικρότερος από τον προσδοκώμενο, καθώς πρέπει σωρευτικά να πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια.

Αναφορικά με την διαδικασία – σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – θα πρέπει ο οφειλέτης να υποβάλει εγγράφως αίτημα αναβολής του επικείμενου πλειστηριασμού του στην πιστώτρια, στο οποίο μεταξύ άλλων να δηλώνει ότι αποδέχεται την άρση του φορολογικού απορρήτου και παράλληλα να προσκομίζει όλα τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την αδυναμία του.

Να τονίσουμε ότι ήδη τις πρώτες μέρες μετά την σχετική εξαγγελία πολλοί δανειολήπτες – που πληρούσαν τις προϋποθέσεις – έσπευσαν στα πιστωτικά ιδρύματα και υπέβαλαν αίτημα για να σώσουν το ακίνητο τους, με δεδομένο ότι είχαν ήδη κοινοποιηθεί πληθώρα δικογράφων ορισμού ημερομηνίας πλειστηριασμού για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όσοι όμως δανειολήπτες δεν έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και βρίσκονται ένα βήμα πριν απωλέσουν το βιός τους, μπορούν – κάνοντας χρήση τόσο των ένδικων βοηθημάτων, όσο και της τραπεζικής διαπραγμάτευσης ή διαμεσολάβησης (ανάλογα βέβαια με την περίπτωση) – να προσπαθήσουν και να πετύχουν διάσωση του ακινήτου τους.

Εν κατακλείδι, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και δη στην έναρξη εφαρμογής του νέου πτωχευτικού πλαισίου αρχές του 2021, ήταν αδήριτη ανάγκη η λήψη μέτρων το τελευταίο τρίμηνο του έτους για τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένας νόμος σε ισχύ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μένει να δούμε στην πράξη πως θα αντιδράσουν τα πιστωτικά ιδρύματα και αν θα εφαρμόσουν τα όσα εξαγγέλθηκαν (ως οφείλουν), καθώς και κατά πόσο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα μπορέσουν να μπουν σε ομπρέλα προστασίας.

*Δικηγόρος - Διαπ. Διαμεσολαβητρια Υ.Δ.Δ.Α 
Διαπραγματευτής ΚΕΚ ΟΠΑ
Εκπαιδευόμενη Διαιτητής Ciarb
Γενική Γραμματέας Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr