current views are: 7

29 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση11:29

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα – Προβλέψεις για υποτίμηση κατά… 48%

Η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενίσχυσε τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την περιοχή και «βύθισε» την τουρκική λίρα.

Δημοσίευση 11:29’

Η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενίσχυσε τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την περιοχή και «βύθισε» την τουρκική λίρα.

Σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ κατρακύλησε σήμερα η τουρκική λίρα, την ώρα που η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενισχύει τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την περιοχή.

Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, κατρακυλώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και χάνοντας τα κέρδη που είχε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας. Οι τιμές των αζέρικων και των αρμενικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει τη μισή αξία της από τη μεγάλη κρίση του 2018, σφυροκοπείται φέτος από τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να κάνει λίγα πράγματα την περασμένη εβδομάδα για να τις περιορίσει, όπως ανέφεραν αναλυτές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το νόμισμα όχι μόνο μόνο έχει υποχωρήσει περίπου 0,6 σε σχέση με το δολάριο αλλά έχει συνολικά υποτιμηθεί κατά 31% έναντι του Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ιδιαιτέρως δυσοίωνες εκτιμήσεις προβλέπουν υποτίμηση που ενδέχεται να αγγίξει το 48%. Το παραπάνω συνεπάγεται πως τουρκικές εταιρείες και κυρίως μεγάλες κατασκευαστικές που δανείζονται κοινοπρακτικά δάνεια σε δολάρια και σε ευρώ προοδευτικά θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καλούμενες να εισπράξουν σε τουρκικές λίρες και να αποπληρώσουν σε δολάρια και ευρώ.

Την ίδια ώρα, με το τουρκικό χρέος, δημόσιο κι ιδιωτικό,  έχει αυξηθεί κατά 50%. Η Τουρκία διατηρεί σημαντική παραγωγή, εντούτοις τα προιόντα της είναι ιδιαιτέρως φτηνά στο εξωτερικό με την χώρα εντούτοις να είναι αναγκασμένη να εισάγει πρώτες ύλες πληρώνοντας σε δολάρια και ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία παραθέτουν που τουρκικά ΜΜΕ, την 1η Ιανουαρίου, ο βασικός μισθός υπολογιζόταν στα 392 ευρώ την ώρα που πριν από δύο χρόνια ήταν περί που στα 500 και τους τελευταίους δύο μήνες έχει μειωθεί στα 290.

Πρόκειται για μια σημαντική μείωση, μεγαλύτερη των 100 ευρώ που αποτελεί κατ’ ουσίαν το  1/3 του μισθού.

Υπό αυτά τα δεδομένα, βέβαιο παραμένεις το πόσο η τουρκική οικονομία θα αντέξει και το αν και ποια ερείσματα θα βρει για να επιβιώσει.


σχετικα αρθρα