ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτος ο υπ. Οικονομικών της Τουρκίας: Δεν ασχολούμαι με την ισοτιμία

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00
Απίστευτος ο υπ. Οικονομικών της Τουρκίας: Δεν ασχολούμαι με την ισοτιμία
Facebook Twitter Whatsapp

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Ερντογάν περί ισοτιμίας.

Την ώρα που το δολάριο και το ευρώ καταγράφουν ρεκόρ έναντι της τουρκικής λίρας και οι επιχειρηματίες ανησυχούν από την υποτίμηση της λίρας ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δηλώνει ότι η ισοτιμία δεν τον ενδιαφέρει.

Ο ίδιος, που είναι και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους χτες για την ισοτιμία και απάντησε «Εγώ δεν ασχολούμαι με την ισοτιμία». Το αγνοώ αυτό εμείς έχουμε μια ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, εγώ ασχολούμαι με την ανάπτυξη, δεν ασχολούμαι με την ισοτιμία». 

Μάλιστα μετά την χθεσινή παρουσίαση του νέου οικονομικού πρόγραμματος η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Birgun – από τις σπάνιες αριστερές εφημερίδες της Τουρκίας – γράφει «Δεν άφησε ούτε ένα κομμάτι ελπίδας»  καθώς συνεχίζεται η υποτίμηση της λίρας, ενώ η KARAR – και αυτή αντιπολιτευόμενη εφημερίδα- γράφει τόσες ελπίδες έδωσε που δεν τον πίστεψε κανένας .

Αντίθετα, η SABAH γράφει τριετές πρόγραμμα με μεγάλες ελπίδες ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία, θα μειωθούν τα ελλείμματα, ο πληθωρισμός, όλα θα πάνε καλά.

Το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία κάνει εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, πρώτων υλών και βεβαίως όλα τα δάνεια των ιδιωτικών εταιριών, τα περισσότερα είναι σε δολάρια και σε ευρώ και ο ίδιος μπορεί να μην ασχολείται αλλά οι επιχειρηματίες πράγματι ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, επομένως έρχονται δύσκολες ημέρες κυρίως για τις ιδιωτικές εταιρίες.