ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για την Οικονομία η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020, 07:49
Ανάσα για την Οικονομία η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός
Facebook Twitter Whatsapp

Τα έργα της εταιρείας μέχρι σήμερα

Σθεναρή αντίσταση απέναντι στην πανδημία επέδειξε ο μεταλλευτικός κλάδος διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και παράγοντας αξία για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, συμβάλλοντας καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας στράφηκε στρατηγικά στην βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση καθώς το μοντέλο που συνδύαζε τουρισμό και παροχή υπηρεσιών ως τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας λόγω της πανδημίας και των μέτρων που εφαρμόστηκαν, δεν απέδωσε.

Δεδομένων των νέων συνθηκών που επικρατούν οι μεγάλες επενδύσεις και δη οι απευθείας ξένες επενδύσεις που εισάγουν καινούρια κεφάλαια στην χώρα, έρχονται περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο ως απόλυτη ανάγκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, η οποία σήμερα ξεπερνά τα 1 δισ. δολάρια, με έργα που αφορούν μεταξύ άλλων, στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών - τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί από την Ελληνικός Χρυσός και βρίσκονται αμφότερα σε φάση παραγωγής - καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 50%.

Η σπουδαιότητα της εν λόγω επένδυσης αποτυπώνεται στους αριθμούς μιας και έχει αποφέρει 375 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος, 747 εκατ. ευρώ από εξαγωγές, 348 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα, 892 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές και περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον.

Παράλληλα, η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Εξάλλου η Ελληνικός Χρυσός, πέραν της οικονομικής στήριξης των τοπικών οικονομιών δίνει τεράστια έμφαση στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών που υλοποιούνται σε λίγα μεταλλεία παγκοσμίως. Με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος που την φιλοξενεί, υιοθετεί μια σειρά βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών, όπως το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και η παράλληλη αποκατάσταση – μέριμνα για την πλήρη επαναφορά της γης μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας - προκειμένου να ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Περιηγηθείτε εικονικά στα Μεταλλεία Κασσάνδρας εδώ:

· Μεταλλείο Ολυμπιάδας

· Μεταλλείο Μαύρων Πετρών

· Έργο Σκουριών