current views are: 5

27 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση13:49

Κορωνοϊός – Eurostat: Η Ελλάδα είχε τις μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας κατά την καραντίνα (χάρτης)

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, κάτω από το 2% των εργαζόμενων στην Ελλάδα έχασε τη δουλειά του. Αντίθετα, στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 6,5%, ενώ στην Ιταλία ήταν μεταξύ 3,5 και 5%. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 2% και 3,5%.

Δημοσίευση 13:49’

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, κάτω από το 2% των εργαζόμενων στην Ελλάδα έχασε τη δουλειά του. Αντίθετα, στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 6,5%, ενώ στην Ιταλία ήταν μεταξύ 3,5 και 5%. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 2% και 3,5%.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε lockdowns ανά την ΕΕ, σύμφωνα με πειραματική έρευνα που διενήργησε η Eurostat.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, κάτω από το 2% των εργαζόμενων στην Ελλάδα έχασε τη δουλειά του. Αντίθετα, στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 6,5%, ενώ στην Ιταλία ήταν μεταξύ 3,5 και 5%. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 2% και 3,5%.

Η καλή επίδοση στην προστασία της απασχόλησης στην Ελλάδα καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζόμενων είτε τέθηκαν σε αναστολή απασχόλησης είτε είδαν το ωράριό τους να μειώνεται το β’ τρίμηνο, καθώς η χώρα εισήλθε σε lockdown ώστε να αποτραπεί η ευρεία διασπορά του ιού, η οποία είχε ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της Ένωσης με βαριές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Όπως και σε όλες χώρες της ΕΕ, πιο ευάλωτοι στην Ελλάδα ήταν οι χαμηλόμισθοι, με τον κίνδυνο απώλειας θέσης εργασίας να είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους υψηλόμισθους.

Σύμφωνα και με τον πίνακα η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες απώλειες εργασίας θέσεων εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο μαζί με την Τσεχία.

Τι δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης

«Η έκθεση της Εurostat επιβεβαιώνει ότι πήραμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα σε επίπεδο Ευρώπης για την προστασία της αγοράς εργασίας και των εργαζομένων», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε δήλωσή του.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βρούτση:

«Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η έρευνα της Eurostat η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε lockdowns σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε την δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% (Σχήμα 1) κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, ξεπέρασε  το 6,5% και την Ιταλία που κινήθηκε γύρω στο 5%.

Η Eurostat έρχεται να επιβεβαιώσει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όπου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης κατά +38.529 θέσεις εργασίας αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ όπου για τον μήνα Ιούλιο 2020  κατέγραψε γενικό ποσοστό ανεργίας 16,8% (μείωση −1,2% συγκριτικά με το 18,0% τον Ιούνιο 2020 και επιπλέον μείωση −0,3% συγκριτικά με το 17,1% του Ιουλίου του 2019).

Συμπερασματικά, η έκθεση της Eurostat επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά κατά την διάρκεια της πανδημίας για την στήριξη της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των ανέργων.

Η κυβέρνηση στο σύνολό της, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης έλαβαν, μέσα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, τα πιο αποτελεσματικά και ενδεδειγμένα μέτρα σε επίπεδο Ευρώπης που συγκράτησαν το κύμα των απολύσεων που «χτύπησε» άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και προστάτεψαν τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό ώστε να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στην οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία».


σχετικα αρθρα