ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Τι θα πληρώσει ο εργοδότης και τι το κράτος σε όσους τέθηκαν σε αναστολή (Παράδειγμα)

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 21 Δεκεμβρίου 2020, 07:33
Δώρο Χριστουγέννων: Τι θα πληρώσει ο εργοδότης και τι το κράτος σε όσους τέθηκαν σε αναστολή (Παράδειγμα)
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ζεστό χρήμα στους λογαριασμούς τους θα δουν σήμερα οι εργαζόμενοι, καθώς είναι ημέρα πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων.

«Ανάσα» θα πάρουν οι εργαζόμενοι που δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων, καθώς σήμερα ξεκινά η καταβολή του, η οποία φέτος, εξαιτίας του κορωνοϊού και των αναστολών θα πραγματοποιηθεί και από τον εργοδότη και από το κράτος.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.060.434 εργαζομένων, το τμήμα του δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα χρήματα του δώρου, δηλαδή εκείνα που αναλογούν στο χρονικό διάστημα της αναστολής του Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν σήμερα στους εργαζόμενους το τμήμα του δώρου που αναλογει στις ημέρες που οι εργαζόμενοι δεν ήταν σε αναστολή κατά την περίοδο Μαίου - Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπεται από το νόμο η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης και η επιβολή προστίμου.

Σχετικά με το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο από 21 έως 31 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή η υποχρέωση δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος.

Παράδειγμα

Για έναν εργαζόμενο που αμείβεται με 800 ευρώ καθαρά και ήταν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα λάβει σήμερα 646 ευρώ από τον εργοδότη και 105 από το κράτος.

Το Γενάρη θα λάβει ακόμα 73 ευρώ από το κράτος, με το σύνολο να φτάνει τα 824 ευρώ. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις