current views are: 6

11 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση08:04

Τρομάζουν τα κορωνο-χρέη: Το σχέδιο της κυβέρνησης – Επί τάπητος η επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να εισηγηθεί το μέτρο προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τους θεσμούς.
 

Δημοσίευση 08:04’

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να εισηγηθεί το μέτρο προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τους θεσμούς.
 

Η επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων είναι το τελευταίο μέτρο που επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει κύμα λουκέτων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να λάβει την κατ’ αρχήν έγκριση και στη συνέχεια να συμφωνηθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων το Δημόσιο θα επιδοτεί ένα μέρος της δόσης.

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να εισηγηθεί το μέτρο προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και έχουν τεθεί σε καθεστώς μορατόριουμ, με την ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης πληρωμής ενός μέρους της δόσης των δανείων τους κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα», που ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Στον «πάγο» οι φορολογικές οφειλές λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», από τον περασμένο Μάρτιο, από το πρώτο λουκέτο δηλαδή, έχουν «παγώσει» υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά είναι οφειλές επιχειρήσεων. Σταδιακά αυτός ο τεράστιος όγκος συσσωρευμένων οφειλών θα «ξεπαγώσει», δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες υποχρεώσεων που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι αδύνατον να καλυφθούν από τον τζίρο που θα δημιουργηθεί μετά την άρση του lockdown, αλλά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη μετά COVID εποχή.

Σε αυτή τη λογική, οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει προγράμματα σταδιακής μετάπτωσης των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών στο επίπεδο της δόσης που πλήρωναν οι επιχειρήσεις πριν από την πανδημία. Τα μορατόρια δανείων, μετά και τη δυνατότητα παράτασης που δόθηκε πρόσφατα από τις εποπτικές αρχές, έχουν –με εξαίρεση τον κλάδο του τουρισμού– αυστηρή ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η μεταβατική φάση έως την ανάκαμψη

Για τη μεταβατική φάση έως και την ανάκαμψη της οικονομίας, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν στις τράπεζες τμήμα της αρχικής δόσης, που ανάλογα με τον κλάδο θα ξεκινάει από το 25% ή το 30% και θα κλιμακώνεται σταδιακά στο 50%, 60%, 70%, 90% πριν φτάσει στο 100%. Με βάση τους σχεδιασμούς των τραπεζών, κάθε επιχείρηση θα εντάσσεται στα συγκεκριμένα προγράμματα ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει και την πτώση του τζίρου που έχει υποστεί.

Συμπληρωματικά σε αυτά τα προγράμματα σταδιακής μετάπτωσης της δόσης θα έρθει να «κουμπώσει» και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιχειρήσεις, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνοντας την επιδότηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τμήματος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες μετά το «ξεπάγωμα» των δανείων τους.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Πιλότος αποτελεί το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που χαρακτηρίστηκε επιτυχημένο, καθώς σε αυτό εντάχθηκαν 160.000 οφειλέτες. Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 τη δεύτερη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης καταβάλλοντας πληρωμές ύψους 13,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην επιδότηση 57.205 δανείων και 38.054 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και την πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα» ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση ή υποθήκη στην πρώτη τους κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής. Οι δανειολήπτες που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της αναστολής. Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επισημαίνεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων, προκειμένου να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία δρομολογείται η καταβολή της κρατικής επιδότησης.


σχετικα αρθρα