ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown: Νέα ρύθμιση για επιταγές και επιχειρηματικά δάνεια – Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2021, 10:24
Lockdown: Νέα ρύθμιση για επιταγές και επιχειρηματικά δάνεια – Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Ερχεται πακέτο στήριξης Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου με οριζόντια μέτρα λόγω της αναβολής της άρσης των κοινωνικών περιορισμών (lockdown).

Πρόσθετα μέτρα στήριξης έρχονται το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας με το πακέτο στήριξης Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, με τα οριζόντια μέτρα να λαμβάνουν παράταση λόγω της αναβολής της άρσης των κοινωνικών περιορισμών, στα σκαριά βρίσκεται και η ρύθμιση για το φλέγον ζήτημα των επιταγών, όπως και η επέκταση του προγράμματος της επιδότησης δόσεων και για τα επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στο πακέτο στήριξης όσων πλήττονται περιλαμβάνονται οι παρατάσεις για τα μειωμένα ενοίκια για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές, η φθηνή κρατική ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι αναστολές φόρων-εισφορών, όπως και οι αποζημιώσεις εργαζομένων που είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως μέχρι τουλάχιστον τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα κινείται στους ρυθμούς των περιορισμών κινητικότητας και όσο εφαρμόζεται lockdown θα παρατείνονται τα ισχύοντα οικονομικά μέτρα στήριξης για θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, με στόχο το οικονομικό επιτελείο να μεταβεί σε ένα μοντέλο με πιο εξατομικευμένα μέτρα για τους πληττόμενους.

Το μεγάλο πρόβλημα των επιταγών, που τείνει να πνίξει την αγορά, έρχεται να λύσει διάταξη που πιθανότητα να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή με την οποία θα δίνεται επιπλέον χρόνος 75 ημερών στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών του Ιανουαρίου προκειμένου να καλύψουν τα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση εξέπνευσε στο τέλος του 2020, ενώ αναμένεται να ισχύσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους κομιστές των επιταγών.

Παράλληλα, από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς. «Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για εννέα μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε και άλλα», τόνισε ο υπουργός (Σκάι) και εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση». Οπως είπε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ σημείωσε πως δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Υπενθυμίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο της παράτασης των μέτρων συνεχίζεται και το επίδομα για όσους εργαζομένους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά έπειτα από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ. Επίσης, δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr