ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις Συλλογικές Συμβάσεις - Αμετάβλητο το καθεστώς των απολύσεων και των απεργιών

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 8 Απριλίου 2017, 12:33 / Ανανεώθηκε 8 Απριλίου 2017, 12:09
Τι αλλάζει στις Συλλογικές Συμβάσεις - Αμετάβλητο το καθεστώς των απολύσεων και των απεργιών
Facebook Twitter Whatsapp

"Πράσινο'' φως για άμεση θεσμοθέτηση από τους δανειστές 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Πράσινο φως" για άμεση θεσμοθέτηση των δύο βασικών αρχών που διέπουν τις Συλλογικές Συμβάσεις έχει λάβει η κυβέρνηση από τους δανειστές.

Με δεδομένη την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018 συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα, η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.  

Αυτές οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2018 αναμένεται να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας. Και αυτό καθώς για έβδομη συνεχή χρονιά οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερτερούν σημαντικά των συλλογικών και το 2016 υπογράφτηκαν μόλις 10 συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ έφτασαν τις 318 οι επιχειρησιακές συμβάσεις (ή 95,21% του συνόλου).

Ως αποτέλεσμα αυτής της δραματικής αλλαγής (καθώς οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που αντικαθιστούν τις συλλογικές ή τις κλαδικές, υπαγορεύουν κατά κανόνα μικρότερους μισθούς), σε επίπεδο καθαρών μηνιαίων αποδοχών διαπιστώνεται ότι κάτω από 800 ευρώ λαμβάνει το 51,6% του συνόλου των εργαζομένων.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρ’ ότι απορρίφθηκαν οι πιέσεις για αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης αναφορικά με τις απεργίες, συμφωνήθηκε τελικά να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένα συνδικαλιστικά προνόμια (πχ συνδικαλιστικές άδειες). 

Τέλος όσον αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε μιλώντας χθές στον ΑΝΤ1 ότι παραμένει το ποσοστό των μηνιαίων απολύσεων στο 5% ενώ δεν αλλάζει και ο ανώτατος αριθμός που θα συνεχίσει να είναι 30 απολύσεις το μήνα.