ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Δανεισμός 2 δισ. για το Δημόσιο με τη διάθεση 30ετών ομολόγων

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2021, 19:37
Σταϊκούρας: Δανεισμός 2 δισ. για το Δημόσιο με τη διάθεση 30ετών ομολόγων
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών μέσω της συναλλαγής υπήρξε μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά το ποσό των 620 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα 2 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη διάθεση 30ετών ομολόγων σε τράπεζες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας «κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, από το σύνολο των εν λόγω συναλλαγών επετεύχθη:

(iμείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ,

(ii) επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας, από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτηχρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, και

(iiiσυνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ΟΕΔ, λήξης 2050, ήτοι διάρκειας 29,4 ετών, που επετεύχθη αξιοποιώντας τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης.

Παράλληλα, από τις εν λόγω συναλλαγές οι συμμετέχουσες τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τουςΗ Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχοντας παράλληλα σταθερή προσήλωση στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, στη διατήρηση ασφαλούς ύψους κρατικών διαθεσίμων και στην ορθολογική και συνετή διαχείριση της ταμειακής ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα αγόρασαν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Reuters. Πρόκειται για επανάνοιγμα της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου, που είχε διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τον Ιανουάριο του 2020.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr