ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης στον Alpha 98,9: Μεγάλο δημοσιονομικό πλήγμα από τον κορωνοϊό - Όχι στη διαγραφή οφειλών - Δεν θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2021, 13:35
Σκυλακάκης στον Alpha 98,9: Μεγάλο δημοσιονομικό πλήγμα από τον κορωνοϊό - Όχι στη διαγραφή οφειλών - Δεν θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και η επιδότηση των πάγιων δαπανών είναι ένα εργαλείο που θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το lockdown είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για μια «λεπτή ισορροπία» στην οικονομία, τονίζοντας ότι κάθε μήνα πανδημίας χάνονται 3-3,5 δισ. ευρώ και σχεδόν τα μισά αφορούν το λιανεμπόριο.

«Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία, αν θα παραμείνει ανοιχτό και αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας», επισήμανε.
Χαρακτήρισε «δυσάρεστη είδηση» ένα πιθανό τρίτο lockdown, αλλά όπως είπε, «θα το αντιμετωπίσουμε».

«Εχουμε πληρώσει 24 δισ. το 2020 για την πανδημία. Θα έχουμε ένα σοβαρό ποσό και το '21. Αυτα είναι δανεικά. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληρωθούν μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης και μέσα από τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να ρεφαρουμε», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Όχι σε κούρεμα οφειλών»

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγραφή χρεών και κούρεμα οφειλών, ο κ. Σκυλακάκης ήταν αρνητικός, ωστόσο επισήμανε ότι στις φαρέτρα των μέτρων στήριξης, θα προστεθούν νέα εργαλεία:
«Οι λέξεις διαγραφή και κούρεμα είναι λάθος, γιατί υπονοούν ότι ότι έρχεσαι να ενισχύσεις ανθρώπους και επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά αξιοποιείς την υπόθεση για να έχεις γενικά μέτρα που περιλαμβάνουν και δικαίους και αδίκους. Εχουμε πλήγμα στα δημοσιονομικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενίσχυσης και της αναβολής των υποχρεώσεων για να χρηματοδοτηθούν περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε. Ούτε τα χρήματα έχουμε ούτε από πλευράς δικαιοσύνης θα ήταν σωστό. Είναι μεγάλο το πλήγμα για να ακολουθήσουμε παλιές τακτικές. Είναι διοαφορετικό η ενίσχυση από τη διαγραφή».

Επιδότηση πάγιων δαπανών σε ανοιχτές επιχειρήσεις

Ποια νέα μέτρα στήριξης σκοπεύει να υιοθετήσει η κυβέρνηση για τους πληττόμενους από την υγειονομική κρίση;
«Ανακοινώνουμε αυτά που πρέπει κάθε φορά, για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πάρουμε πίσω ανακοινώσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αποκάλυψε το επόμενο «εργαλείο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις: «Υπάρχει μια τρίτη φάση, αυτή της εξόδου, που τα εργαλεία θα αλλάξουν. Νομοθετούμε εργαλείο για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, που θα είναι συμπληρωματικό της επιτρεπτέας. Σκεφτείτε δύο ξενοδοχεία, που το ένα έμεινε ανοιχτό και το άλλο έκλεισε. Το ανοιχτό είχε μεγαλύτερες πάγιες δαπάνες από αυτόν που ήταν κλειστός. Ως τώρα χρηματοδοτούσαμε τις επιχειρήσεις με κριτήρια τζίρου. Αυτό ήταν αδικία για όσους έμειναν ανοιχτοί. Το εργαλείο αυτό έρχεται να συμπληρώσει την επιτρεπτέα στη βάση των δαπανών κι όχι της μείωσης του τζίρου. Θα προσθέσουμε εργαλεία για να αποκαταστήσουμε αδικίες».

Όπως είπε, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και η επιδότηση των πάγιων δαπανών είναι ένα εργαλείο που θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οχι σε παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας»

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν δοθεί νέα παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, με την προθεσμία να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Τόνισε ότι θα έρθει και Επιστρεπτέα 6, υπογραμμίζοντας πως «θα υπάρχει ενίσχυση όσο θα υπάρχει το κλείσιμο των επιχειρήσεων».

«Μπορεί η 6η να συμπέσει με την έξοδο ή με άλλα μέτρα, όπως η ενίσχυση μέσω επιδότησης των δαπανών», είπε κι απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα των αναστολών των εργαζομένων.

Αναφορικά με τους οδηγούς ταξί είπε: «Οι οδηγοί καλύπτονται από την Επιστρεπτέα, αν είναι οι ίδιοι επαγγελματίες, και αυτοί που είναι με ΙΚΑ, μπορούν να μπουν σε αναστολή εργασίας, αν δεν υπάρχει δουλειά».

Ερωτηθείς για την εικόνα του προϋπολογισμού, τόνισε ότι «ο Ιανουάριος ήταν ένας δύσκολος μήνας, γιατί κουβαλάει σχεδόν έναν μήνα Lockdown», κάτι που δεν είχε συνυπολιγιστεί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr