current views are: 9

18 Απριλίου 2017
Δημοσίευση12:12

Βερολίνο: Εκτός ατζέντας της συνόδου του ΔΝΤ το ελληνικό ζήτημα

Περίεργη διαρροή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση 12:12’

Περίεργη διαρροή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Σε μια περίεργη διαρροή προχώρησε το Βερολίνο λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και Ταμείου όσον αφορά το ελληνικό χρέος.

Όπως ανέφερε λοιπόν αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται εκτός ατζέντας της συνόδου των G20 και της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Γερμανός αξιωματούχος, αντιθέτως, εξήγησε ότι το Βερολίνο, το οποίο προεδρεύει των G20, θα εστιάσει στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου.

Μένει αδιευκρίνιστο εάν το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος παρασκηνιακά και τι συζητήσεις θα διεξαχθούν επ αυτού. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη αναχωρούν για την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, έχοντας στις αποσκευές τους στα θετικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.  Αυτό θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια.

Οι Ελλήνικές προσδοκίες

Η κυβέρνηση προσδοκά στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ να οριστικοποιηθεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να μπει το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για το 2019- 2020.
  • Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η μελέτη βιωσιμότητας (DSA) από το ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
  • Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας της 1ης Απριλίου.

σχετικα αρθρα