ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Φόρος αναδρομικά για όλες τις αγορές ακινήτων της δεκαετίας (2001 - 2011)

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 21 Απριλίου 2017, 08:55 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2017, 09:10
Ακίνητα: Φόρος αναδρομικά για όλες τις αγορές ακινήτων της δεκαετίας (2001 - 2011)
Facebook Twitter Whatsapp

Αναδρομικό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία όσοι αγόρασαν ακίνητα την περίοδο 2001-2011 και δήλωσαν στην Εφορία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναδρομικό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία όσοι αγόρασαν ακίνητα την περίοδο 2001-2011 και δήλωσαν στην Εφορία τη χαμηλότερη αντικειμενική αξία (αντί της πραγματικής εμπορικής) , για να πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα 2001-2011 έχουν κατασκευαστεί 182.103.538 τ.μ! Αν κάνουμε μια μετριοπαθή προσέγγιση και το επιπλέον τίμημα ήταν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο , τότε για τα 182.103.538 τ.μ που κατασκευάστηκαν το επιπλέον τίμημα ξεπερνά το ποσό των 182 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Οι εκεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να ανάψουν "φωτιές" σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και εργολάβους , ερευνώντας εάν στα συμβόλαια μεταβίβασης αναγράφηκαν τα πραγματικά τιμήματα άρα εάν καταβλήθηκε ο πραγματικός αναλογών φόρος μεταβίβασης. 

Ποιοι κινδυνέουν να πιαστούν στις "δαγκάνες" της Εφορίας 

Όσοι πούλησαν και αγόρασαν κάποιο ακίνητο την εποχή των "παχιών αγελάδων" , όταν δηλαδή ήταν κοινό μυστικό ότι στα συμβόλαια αναγραφόταν η μικρότερη αντικειμενική αξία, παρότι τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνταν επί της πραγματικής και πολύ υψηλότερης αξίας. 

Το "κόλπο" ήταν γνωστό για χρόνια και όλοι βολεύονταν , π.χ οι τράπεζες που χορηγούσαν σωρηδόν στεγαστικά δάνεια ή οι κατασκευαστές που έκαναν χρυσές δουλειές. Μέχρι και το Δημόσιο παρείχε εκπτώσεις φόρου για τα στεγαστικά δάνεια. Το "μάρμαρο" όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος. 

Να τονίσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταβιβάσεων έγινε με τις αναγραφόμενες αντικειμενικές αξίες, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος, παρότι όλοι γνώριζαν ότι οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια καλύπτωντας όχι την αντικειμενική αλλά την εμπορική αξία του ακινήτου. Και βέβαια η τελευταία ήταν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και διπλάσια της αντικειμενικής.