ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Παραμένουν τα «αγκάθια» για το υπερταμείο – Στέλνουμε παρατηρήσεις για τα κείμενα συμφωνίας

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2017, 22:07 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2017, 22:07
Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Παραμένουν τα «αγκάθια» για το υπερταμείο – Στέλνουμε παρατηρήσεις για τα κείμενα συμφωνίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για το υπερταμείο παραδέχτηκε πως υπάρχουν, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το σημερινό πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για το υπερταμείο παραδέχτηκε πως υπάρχουν, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το σημερινό πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας όμως, υπάρχει η ελπίδα από την ελληνική πλευρά πως τα εν λόγω θέματα δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για να κλείσουν οι συζητήσεις. Εξειδικεύοντας, ο αξιωματούχος υποστήριξε πως υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, σχετικά με το «Ελληνικό» ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και στη συνέχεια το θέμα με την αρχαιολογία.

Απόψε η ελληνική πλευρά θα επιδώσει τις παρατηρήσεις της για τα δύο κείμενα που έχει λάβει από τους θεσμούς. Πρόκειται για το 40 σελίδων MOU- το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά (καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο)- και το 5 σελίδων MEFP- το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ (και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο). Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές αυτές και τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ MOU και MEFP, απλώς το δεύτερο δίνει έμφαση σε κάποια θέματα, δίχως να διευκρινίσει για ποια πρόκειται.

Νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας ανέφερε πως υπάρχουν πλέον μικροδιαφορές στα ενεργειακά θέματα, οι οι οποίες αναμένεται να κλείσουν μέχρι την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική εκκρεμότητα ήταν η συμφωνία για το άνοιγμα της αγοράς με πώληση του 40% (ή μικρότερου) ποσοστού των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όπως έγραψε το newpost, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Υπάρχουν όμως ερωτήματα τόσο για τον μηχανισμό αξιολόγησης της πορείας ιδιωτικοποίησης όσο και το αν θα πουληθούν και υδροηλεκτρικά σε περίπτωση που δεν βρεθούν αγοραστές για τις λιγνιτικές μονάδες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr