ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολές συμβάσεων: Από σήμερα οι δηλώσεις για τον Μάρτιο - «Σφίγγουν» τα κριτήρια

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2021, 07:31
Αναστολές συμβάσεων: Από σήμερα οι δηλώσεις για τον Μάρτιο - «Σφίγγουν» τα κριτήρια
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχίζει η υποβολή των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο. Ποιες επιχειρήσεις αφορά. Πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις. 

Από σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου αρχίζουν, με βάση το μοντέλο του Φεβρουαρίου, δηλαδή με υποχρεωτική προαναγγελία, οι δηλώσεις για τις αναστολές των συμβάσεων Μαρτίου στο σύστημα «Εργάνη». Πλέον δεν θα αρκεί ο ΚΑΔ της επιχείρησης να συμπεριλαμβάνεται απλώς στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλες, πρόσθετες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών έχουν (εκτός φυσικά από τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολήεπιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ. Αυτές οι επιχειρήσεις δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:

 -Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, ή και
να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Όσον αφορά στο πρακτικό μέρος της διαδικασίας, οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, που επιθυμούν να δηλώσουν σε αναστολή μισθωτούς τους ολόκληρο τον Μάρτιο, οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωση έως και την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. Εντός των επόμενων πέντε 24ώρων θα είναι δυνατή η δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» της αναστολής σύμβασης με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή, θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου.

 Από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου και εφεξής κλείνει το παράθυρο της δήλωσης με αναδρομική ισχύ και θα ισχύει αυστηρά η προαναγγελία. Με άλλα λόγια, όσοι εργοδότες υποβάλλουν δήλωση αναστολής σύμβασης την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τρίτη 9 Μαρτίου. Αντίστοιχα αν η δήλωση υποβληθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τετάρτη 10 Μαρτίου κοκ. Σε αυτή την περίπτωση, για τις πρώτες 9 ή 10 ημέρες του Μαρτίου ο εργοδότης θα οφείλει μερίδιο του μισθού στον εργαζόμενο. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις θα έχουν προαναγγελτικό χαρακτήρα ενώ θα υποβάλλονται για μέρος ή για όλο τον μήνα Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο εργασίας, περίπου ένας στους δυο μισθωτούς στην χώρα, πέρασαν εδώ και ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημία (Μάρτιος 2020- Φεβρουάριος 2021) από το καθεστώς της αναστολής σύμβασης. Συγκεκριμένα σε αναστολή τέθηκαν 1,13 εκατ. εργαζόμενοι, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 2,4 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 12μηνο.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τις μονομερείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τα 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

-Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών

-Τουριστικοί συνοδοί

-Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020.

-Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις