ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία – Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αθήνας - Θεσμών

Δημοσίευση 1 Μαΐου 2017, 18:39 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2017, 00:40
Στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία – Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αθήνας - Θεσμών
Facebook Twitter Whatsapp

Στο "κόκκινο" οι διαβουλεύσεις 

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) βρίσκονται οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κλείσουν τις εκκρεμότητες ακόμη και τα ξημερώματα της Τρίτης. 

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Hilton ξεκίνησε με εξάωρη καθυστέρηση αφού το ραντεβού των δυο πλευρών αρχικά είχε καθοριστεί μετά τη 13:00, ωστόσο η έναρξη των συζητήσεων τελικά ξεκίνησε στις 17:55.

Οι δανειστές επέστρεψαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με καθαρογραμμένα τα κείμενα της συμφωνίας, δηλαδή το Μνημόνιο Αλληλοκατανόησης της Ευρωπαϊκής πλευράς και το Μνημόνιο Αλληκλοκατανόησης (MOU) των Ευρωπαίων Δανειστών και το Μνημόνιο Οικονομικών Πολιτικών (MEFP) εκ μέρους του ΔΝΤ, αφήνοντας σε αγκύλες τα θέματα που δεν έχει υπάρξει σύγκλιση.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας προηγήθηκαν προσυναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι πορείες για την εργατική πρωτομαγιά.

 Οι εκκρεμότητες

Στόχος της σημερινής συνάντησης,είναι να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε 8- 9 μεγάλης ή μικρότερής σημασίας ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αγορές των προϊόντων και το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, διευκρίνισε ότι με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό, διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.

Νωρίτερα στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε σταθεί στα ζητήματα του δημοσίου τομέα: «Υπάρχουν 2- 3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, που θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω e-mails. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κινητικότητα, αξιολογήσεις, τα πάντα. Υπάρχουν και σημεία που έχουν λίγο πολιτική χροιά και δημοσιονομικό αντίκτυπο». 

Κατά τις χθεσινές συνομιλίες, συζητήθηκε το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και όπως διευκρίνισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές αλλά μπήκαν στο τραπέζι οι τουριστικές περιοχές και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται μια συμβιβαστική λύση: τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και ορισμός της τουριστικής περιοχής.

Αισιοδοξία Σόιμπλε για το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμφωνημένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Όσο παρατείνονται (οι διαπραγματεύσεις), τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε θετικά τα τελευταία στοιχεία (για το πρωτογενές πλεόνασμα), ενώ προσέθεσε πως γνωρίζει ότι ιδίως μια νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι δύσκολη.

Παράλληλα, ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «αποφασίσει και επισήμως (τη συμμετοχή του) τις επόμενες εβδομάδες».