current views are: 5

2 Μαΐου 2017
Δημοσίευση06:59

Νόμος Κατρούγκαλου: Έκανε «ρετιρέ» τις συντάξεις των 1000 ευρώ

“Ρετιρέ” θα θεωρούνται πλέον οι συντάξεις των 1000 ευρώ μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού τους που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Δημοσίευση 06:59’

“Ρετιρέ” θα θεωρούνται πλέον οι συντάξεις των 1000 ευρώ μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού τους που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου. 

“Ρετιρέ” θα θεωρούνται πλέον οι συντάξεις των 1000 ευρώ μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού τους που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” ο νέος τρόπος υπολογισμού (αιτήσεις από Μάιο 2016) θα αφορά σε πρώτη φάση περίπου 200.000 ασφαλισμένους που εκτιμάται πως θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη πενταετία.

Ήδη εκκρεμούν περίπου 60.000 αιτήσεις και αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής τους. Εκτιμάται ότι οι νέες συντάξεις θα κινούνται στο πεδίο 400 έως 900 ευρώ. Δραματικές είναι οι μειώσεις που επέρχονται στις κατώτατες συντάξεις, στις συντάξεις χηρείας και στις αναπηρικές. 

Ειδικότερα με το νέο καθεστώς που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου οι συντάξεις θα είναι μειωμένες έως 25%. Έτσι όσοι αποχωρούν από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης η οποία θα καταβάλλεται- με αυστηρές όμως προϋποθέσεις- και της ανταποδοτικής σύνταξης που θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, αλλά και με νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των νέων συντάξεων προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. 

Για παράδειγμα ο μισθός ύψους 1000 ευρώ του 2003 αντιστοιχεί σε σημερινές αποδοχές 1291 ευρώ. Ο ίδιος υπολογισμός θα γίνει για μισθούς κάθε έτους και θα βγει ο μέσος όρος των αποδοχών ανάλογα με την εξέλιξη του τιμαρίθμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”  ακόμα και όταν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός, οι συντάξεις δεν μειώνονται περαιτέρω (όπως θα έπρεπε λόγω της επικαιροποίησης των αποδοχών) αλλά μένουν παγωμένες.

Παρότι “διασώζονται”  από περαιτέρω συρρίκνωση, οι νέες συντάξεις είναι έτσι και αλλιώς μειωμένες κατά 25% σε σχέση με τις συντάξεις που λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν έως το Μάιο του 2016.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος με μέσο όρο αποδοχών 1500 ευρώ θα πάρει σύνταξη με το νέο σύστημα 760 ευρώ ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπαιρνε πάνω από 1000 ευρώ.

Για εισόδημα ίσο με του ανιδείκευτου εργάτη (586 ευρώ τον μήνα) το νέο σύστημα με 20 έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ ενώ για 15 έτη ασφάλισης δίνει 423 ευρώ. 


σχετικα αρθρα