current views are: 8

12 Μαΐου 2017
Δημοσίευση17:07

Αποκλειστική δήλωση Φλαμπουράρη στο Newpost: Θα προχωρήσουμε κανονικά την επένδυση στο Ελληνικό

«Δεν είναι δυνατόν για 37 στρέμματα να μην πραγματοποιηθεί»

Δημοσίευση 17:07’

«Δεν είναι δυνατόν για 37 στρέμματα να μην πραγματοποιηθεί»

«Εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά στην επένδυση, δεν διανοούμεθα αυτό που λέει το δασαρχείο Πειραιά», δηλώνει αποκλειστικά στο Newpost.gr ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μετά το σάλο που προκλήθηκε από τα νέα εμπόδια για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Δεν είναι δυνατόν για 37 στρέμματα που χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση από τα 6.500 να μην πραγματοποιηθεί η επένδυση στο Ελληνικό. Η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά και αναρωτιέμαι αν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναπαράγονται και διακινούνται για να δημιουργούνται εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newpost ο υπουργός που είναι αρμόδιος συντονιστής για τις επενδύσεις

Η απόφαση που έβαλε φωτιές

Με κυβερνητική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια  χαρακτηρίζεται δασική περιοχή μια… συστάδα δέντρων που φυτεύτηκε μπροστά από το παλαιό κτίριο του Αμερικανικού Κολλεγίου (Pierce College).

Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού πρόσφατα είχε επιχειρήσει να χαρακτηρίσει «διατηρητέο» το εν λόγω κτίριο, μια απόφαση η οποία έπειτα από τις σφοδρότατες αντιδράσεις που ξέσπασαν από μερίδα μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης η υπουργός Λυδία Κονιόρδουπροχώρησε στην ανάκλησή της.

Η περιοχή που χαρακτηρίζεται δασική, αφορά έκταση 37 στρεμμάτων εντός της οποίας έχει χωροθετηθεί από τον επενδυτή ένας από τους ουρανοξύστες και συγκεκριμένα το συγκρότημα ξενοδοχείου και καζίνο. 

Στην απόφαση αναφέρεται πως «τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού αυτού (σ.σ. των 37 στρεμμάτων) είναι η μορφή της έκτασης, η μορφή που είχε τα έτη 1929-2016, η μορφολογία εδάφους, ο τρόπος διαχείρισης και τα υποβληθέντα με την αίτηση στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με την σχετική εισήγηση έχουν ως εξής: Κατά τη περίοδο 1937-1939 κατά το μεγαλύτερο τμήμα είναι πεδινή χορτολιβαδική ενώ διακρίνεται και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης, όμως στη συνέχεια μέσω της φυσικής επιλογής είχε διαχρονικά (1945-2016) βλάστηση που λόγω της θέσης και της πυκνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως «η παρούσα πράξη αφορά στο χαρακτήρα της έκτασης και δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης εμπράγματων δικαιωμάτων καθώς με αυτή δεν θίγονται δικαιώματα του Δημοσίου ή ετέρων ιδιωτών». Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίζονται ως μη δασικές οι υπόλοιπες τέσσερις περιοχές της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (5.176 στρεμμάτων, 386 στρεμμάτων, 470 στρεμμάτων, 136 στρεμμάτων).

Διαβάστε την απόφαση όπως αυτή δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια


σχετικα αρθρα