ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν μπροστά οι μηχανές για το έργο των Σκουριών - Τα οφέλη της νέας επένδυσης 1,9 δισ. δολαρίων

Δημοσίευση 29 Απριλίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 29 Απριλίου 2021, 10:44
Μπαίνουν μπροστά οι μηχανές για το έργο των Σκουριών - Τα οφέλη της νέας επένδυσης 1,9 δισ. δολαρίων
Facebook Twitter Whatsapp

H νέα συμφωνία ύψους 1,9 δισ. δολ. αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στο ελληνικό δημόσιο

«Αέρα» ανανέωσης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας φέρνει η νέα επενδυτική συμφωνία της Εldorado Gold με την ελληνική κυβέρνηση. Με σαφώς βελτιωμένες τροποποιήσεις της από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο,  η νέα συμφωνία ύψους 1,9 δισ. δολ. θα προσδώσει σημαντικά οφέλη τόσο στην ίδια την εταιρεία όσο και στο ελληνικό δημόσιο, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

Ειδικότερα, από την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να εισπράξει αυξημένα έσοδα από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές με συνακόλουθη εισροή συναλλάγματος και ενδυνάμωση του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου. Παράλληλα θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα με επενδύσεις και κοινωνική στήριξη, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ διασφαλίζεται μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (BAT) που εφαρμόζονται από τον μεταλλευτικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία διασφαλίζει πλέον την απαραίτητη νομική και οικονομική σταθερότητα που προϋποθέτει μια επένδυση αυτού του βεληνεκούς, με τη θέσπιση ενός σταθερού και διαφανούς πλαισίου για την πορεία της αδειοδότησης των έργων, όμοιο με αυτό που ισχύει σε αντίστοιχες συμφωνίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) στην Ελλάδα. 

Φωτό: Το έργο των Σκουριών ολοκληρωμένο κατά 50%

Αναλυτικά, τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι τα εξής:

$1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
- 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
- €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
- 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία - 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.
- €3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
- €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
- Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική (BAT) της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
- Επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων σε 25+ έτη από 18. 

Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία ο  George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εldorado Gold, τόνισε μεταξύ άλλων τα οφέλη της ενώ επισήμανε ότι «μαζί, δημιουργούμε μία ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με την μέγιστη υπευθυνότητα και ασφάλεια προς τους ανθρώπους μας, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr