ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Bitcoin χαλάει τα σχέδια του Ερντογάν – Οι Τούρκοι αγοράζουν κρυπτονομίσματα για να… σώσουν την περιουσία τους

του Γιάννη Κούσουλα - Δημοσίευση 13 Απριλίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 13 Απριλίου 2021, 20:23
Το Bitcoin χαλάει τα σχέδια του Ερντογάν – Οι Τούρκοι αγοράζουν κρυπτονομίσματα για να… σώσουν την περιουσία τους
Facebook Twitter Whatsapp

Η τελευταία οικονομική αναταραχή οδήγησε σε αύξηση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στη χώρα, με τους επενδυτές να ελπίζουν να κερδίσουν από το ράλι και το καταφύγιο του Bitcoin ενάντια στον πληθωρισμό.

Σε νέο ρεκόρ, στα 62.741 δολάρια, ανήλθε σήμερα το Bitcoin, εκτοξεύοντας την τιμή του για ακόμα μία φορά μέσα στο 2021. Σύμφωνα με αναλυτές, το νέο ξαφνικό άλμα του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος του πλανήτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην Τουρκία που λόγω της ασταθούς οικονομικής κατάστασης εκσυγχρονίζεται οικονομικά και επενδυτικά.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, που γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό ως επένδυση και μέσο πληρωμής, ενισχύθηκε έως και 5% σήμερα ενώ από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί κατά 114%. Το μικρότερο, ανταγωνιστικό του Ethereum επίσης ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ στα 2.205 δολάρια.

Το bitcoin ξεπέρασε τα 60.000 δολάρια στις αρχές του περασμένου μήνα ύστερα από την κίνηση της Tesla να προχωρήσει στην αγορά κρυπτονομισμάτων αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφει οριακές διακυμάνσεις.

Η αύξηση της αξίας των κρυπτονομισμάτων οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι επενδυτές αναζητούν περιουσιακά στοιχεία υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

«Σπρώξιμο» από την Τουρκία

Η τουρκική λίρα υποχώρησε δραματικά τον περασμένο μήνα μετά την απόφαση σοκ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, Naci Ağbal. Το αποθεματικό βρίσκεται πλέον στον τέταρτο κυβερνήτη του σε λιγότερο από δύο χρόνια και η λίρα έχει χάσει τη μισή της αξία από την νομισματική κρίση του 2018.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πληθωρισμός έφτασε τον Μάρτιο σε υψηλό εξαμήνου, στο 16,19%, πολύ άνω του στόχου για 5%, ενώ η ανεργία παραμένει υψηλότατη, στο 12,2%.

Η τελευταία οικονομική αναταραχή οδήγησε σε αύξηση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στη χώρα, με τους επενδυτές να ελπίζουν να κερδίσουν από το ράλι και το καταφύγιο του Bitcoin ενάντια στον πληθωρισμό.

Δεδομένα από την αμερικανική Chainalysis που επεξεργάστηκε το πρακτορείο Reuters δείχνουν ότι ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ αρχών Φεβρουαρίου και 24ης Μαρτίου έφτασε τα 218 δισ. τουρκικές λίρες, εκτινασσόμενος το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Ağbal, από μόλις 7 δισ. λίρες την ίδια περίοδο πέρσι. Κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας 23 δισ. λιρών άλλαξαν χέρια τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή κεντρικού τραπεζίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία, έναντι μόλις 1 δισ. λιρών το ίδιο διάστημα το 2020.

Οι αναζητήσεις από την Τουρκία στη μηχανή αναζήτησης της Google για τα κρυπτονομίσματα είχαν ήδη φθάσει σε ιστορικό υψηλό την εβδομάδα προ της απόλυσης του Ağbal. Ο διοικητής, ο οποίος είχε αναλάβει τον Νοέμβριο, βρέθηκε σε κόντρα με τον αρχηγό του κράτους λόγω της διαφορετικής τους θεώρησης στο ζήτημα των επιτοκίων: σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομική θεωρία, ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν πληθωρισμό.

Όλο αυτό συμβαίνει επειδή όπως είναι γνωστό, τα κρυπτονομίσματα δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό και για την ώρα η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις ρύθμισης ή φορολόγησης του χώρου των κρυπτονομισμάτων, γεγονός που ενισχύει την επενδυτική όρεξη ιδιαίτερα των νεότερων και πιο εξοικειωμένων με την τεχνολογία Τούρκων.

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να ρυθμίσει ή να φορολογήσει τον χώρο του ψηφιακού νομίσματος, γεγονός που αυξάνει την «κίνηση» για τους νέους της Τουρκίας, με γνώσεις τεχνολογίας.

Ο Ερντογάν πάντως καλεί συνεχώς τους Τούρκους να επενδύσουν τον χρυσό και το συνάλλαγμα που διατηρούν στα σπίτια τους, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα κοστίζουν στο πολιτικά κυρίαρχο, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου, που είτε αρχικά ως πρωθυπουργός είτε από το 2014 ως πρόεδρος κυβερνά την χώρα από το 2003.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr