ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλα 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για την οικονομία - Πότε έρχονται τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημοσίευση 29 Απριλίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 29 Απριλίου 2021, 13:31
Άλλα 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για την οικονομία - Πότε έρχονται τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Facebook Twitter Whatsapp

Για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι έχουν μπει ώριμα έργα με προσεκτική κοστολόγηση, και θα ξεκινήσει η ένταξη των προγραμμάτων στις δημόσιες επενδύσεις πριν ακόμα εγκριθεί το Ταμείο.

Για ακόμη 6 δισ. ευρώ που θα διατεθούν έως το τέλος του έτους για τη στήριξη της οικονομίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Περιλαμβάνουν, όπως είπε, τα πάσης φύσεως προγράμματα επανεκκίνησης, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ., που θα δοθούν από τον Μάιο και μετά. Πρακτικά πρόκειται για 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως το τέλος του χρόνου. 

Ως προς τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν προκληθεί από την πανδημία, ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων – προσώπων με βάση το πλήγμα που έχουν υποστεί, όχι των σωρευμένων χρεών, γιατί όταν βάζουμε ως κριτήριο τα χρέη εμπλέκεται εκεί και η έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή». «Πρόκειται τόσο για χαμηλότοκα δάνεια, όσο και για ενισχύσεις. Αλλά τα χρήματα δεν δίδονται από κάποιο ‘μαγικό σακούλι’, δίδονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους σε μεταγενέστερο χρόνο οπότε πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπο που δαπανώνται», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διευκρίνισε ότι δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές στο επόμενο διάστημα, ενώ τι θα συμβεί από το ’23 και μετά είναι συνάρτηση της αντίδρασης της οικονομίας και των μακροοικονομικών/δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών. «Εμείς σήμερα θα παρουσιάσουμε το σχέδιο σταθερότητας που υποβάλουμε στις 30 Απριλίου στην Κομισιόν, φαίνεται ότι υπάρχει μικρός δημοσιονομικός χώρος για μετά το 2023, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί γιατί δεν ξέρουμε τους στόχους», σημείωσε. 

«Του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη φορολογική βάση, και χαμηλότερους συντελεστές γιατί ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος», ανέφερε για τις αντικειμενικές αξίες. 

Ταμείο Ανάκαμψης

Για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι έχουν μπει ώριμα έργα με προσεκτική κοστολόγηση, και θα ξεκινήσει η ένταξη των προγραμμάτων στις δημόσιες επενδύσεις πριν ακόμα εγκριθεί το Ταμείο. «Σύμβουλοι, σύστημα κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους και νέο πληροφοριακό σύστημα θα επιταχύνουν τις διαδικασίες», διαβεβαίωσε. 

Όπως ανέφερε, έχουμε δύο μεγάλα εργαλεία: επιδοτήσεις που αφορούν και τις ΜμΕ, και το μεγάλο εργαλείο των δανείων για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου με πέντε επιλεξιμότητες που θα θεσμοθετηθούν τον Ιούνιο για να προσαρμόζουν οι επιχειρήσεις ανάλογα τα επιχειρηματικά τους σχέδια. 

«Οι διαδικασίες για τα δάνεια θα είναι πολύ γρήγορη. Τέλος καλοκαιριού πιθανότατα τα πρώτα χρήματα θα έρθουν», είπε. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr