ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελλάδα 2.0»: Στις Βρυξέλλες το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα έργα και οι επενδύσεις που θα μεταμορφώσουν τη χώρα

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2021, 05:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2021, 22:42
«Ελλάδα 2.0»: Στις Βρυξέλλες το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα έργα και οι επενδύσεις που θα μεταμορφώσουν τη χώρα
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όταν εγκριθεί το σχέδιο κάποιου κράτους-μέλους θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, η Κομισιόν έχει περιθώριο 2 μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση.

Στις Βρυξέλλες απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις πολλών μηνών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των φορέων και των υπουργείων διαμορφώθηκε ένα κείμενο 2.000 σελίδων, με 112 έργα και 58 μεταρρυθμίσεις.

Τα πρώτα χρήματα

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όταν εγκριθεί το σχέδιο κάποιου κράτους-μέλους θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, η Κομισιόν έχει περιθώριο 2 μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση. Στη συνέχεια χρειάζεται ακόμη ένας μήνας για να δοθεί και η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήτοι 27 Ιουλίου. Εάν τηρηθούν δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την προκαταβολή Ιούλιο με Αύγουστο

Οι δράσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2026 και τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα πρέπει να επιστραφούν στην Κομισιόν σε ένα διάστημα 20 ετών. Η ακτινογραφία των κονδυλίων αναλύεται στα εξής ποσά:

 1. 18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
 2. 12,728 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα ώστε με τη σειρά του το κράτος να δανείσει σε υποψήφιους επενδυτές,
 3. στα 7,457 δισ. ευρώ που θα βάλουν από την τσέπη τους ιδιώτες επενδυτές και 4. στα 19 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι τράπεζες (είτε εγχώριες, είτε ξένες) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτές.

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να πέσουν στην ελληνική οικονομία κεφάλαια 57,4 δισ. ευρώ από τον φετινό Αύγουστο έως το καλοκαίρι του 2026.

Τα έργα, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις

Βασικός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που περιλαμβάνει 4 πυλώνες, ήτοι την ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία, την Πράσινη Οικονομία και την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως τον περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η δημιουργία επιπλέον 200.000 νέων θέσεων εργασίας αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ της χώρας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη 6ετία.

Πράσινη ανάκαμψη

 1. Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,2 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 2,57 δισ. ευρώ).
 2. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 2,54 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 4,27 δισ. ευρώ).
 3. Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 520 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 1,19 δισ. ευρώ).
 4. Αειοφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλιότητας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,76 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 2,34 δισ. ευρώ).

Ψηφιακή Μετάβαση

 1. Συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 453 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 453 εκατ. ευρώ).
 2. Ψηφιακό μετασχηματικός του κράτους (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,3 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 1,3 δισ. ευρώ).
 3. Ψηφιακός μετασχηματιμός των επιχειρήσεων (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 375 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 375 εκατ. ευρώ).

Απασχόληση, Διεξιότητες και Κοινωνική Συνοχή

 1. Αύξηση των θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 760 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 760 εκατ. ευρώ).
 2. Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 2,31 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 2,41 δισ. ευρώ).
 3. Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,53 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 1,53 δισ. ευρώ).
 4. Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 601 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 601 εκατ. ευρώ).

Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

 1. Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 183 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 183 εκατ. ευρώ).
 2. Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 184 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 184 εκατ. ευρώ).
 3. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 231 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 331 εκατ. ευρώ).
 4. Ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης  25 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 25 εκατ. ευρώ).
 5. Προώθηση της έρευνας της καινοτομίας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 444 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 554 εκατ. ευρώ).
 6. Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κυρίως κλάδων της οικονομίας της χώρας  (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 3,52 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 6,12 δισ. ευρώ).
 7. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 234 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 409 εκατ.  ευρώ).

Στις εμβληματικές δράσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται έργα υποδομής όπως ο Βόρειος Άξονας Κρήτης και ο αυτοκινητόδρομος Ε65, νέο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, δίκτυο 5G στους αυτοκινητόδρομους , προεγκατάσταση οπτικών ινών στα κτίρια, νέο Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ηλεκτρονικά διόδια, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά έργα, Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων, δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis, αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Δείτε ΕΔΩ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:

Αναλυτικά οι δράσεις

Οι εμβληματικές επενδύσεις

 • «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο
 • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
  •Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
  • Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις
  • Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη
  • Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις
  •Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια)
  • Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά, σιδηρόδρομοι)
  • Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
  • Μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
  • Μεγάλες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων
  •Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
 • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
  • Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
  • Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές
  • Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
  • Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
  • Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ
  •Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων
  • Αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων της χώρας
  • Ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού
  • Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση)
  • Μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης
  • Ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου
  • Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψηφιακή εξυπηρέτηση για τηλεϊατρική
  • Μηχανισμός αξιολόγησης ισότητας και διακρίσεων στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών σε επιχειρήσεις
  • Κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr