ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουλάρει «καύσιμα» τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση: Τα μέτρα στήριξης του Μαΐου – Ένεση 2 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2021, 21:36
Φουλάρει «καύσιμα» τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση: Τα μέτρα στήριξης του Μαΐου – Ένεση 2 δισ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται εντός του μήνα να ρίξει άλλα 2 δισ. ευρώ για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και τη μετάβασή τους στην κανονικότητα.

Νέα «καύσιμα» για την επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να βάλει στη… μηχανή η κυβέρνηση τον Μάιο με στόχο την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και τη μετάβασή τους στην κανονικότητα. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα διαδεχθούν μέτρα στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από αυτόν τον μήνα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης με κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνησή τους. Τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δουν τον «λογαριασμό» με τα ποσά που έλαβαν και από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος, εντός του Μαΐου θα καταβληθεί η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις, θα ξεκινήσει η επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, ενώ όσες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας  ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μάιο, ενώ για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Απριλίου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αποζημιώσει προκαταβολικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το πρόγραμμα για εστίαση

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνησή τους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται στα τέλη Μαΐου. Επίσης θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον τουρισμό, με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλους κλάδους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Μετά τις πληρωμές του έβδομου κύκλου της επιστρεπτέας θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων, στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζομένους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση κυμαίνεται από 500 έως 4.000 ευρώ, είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Επιδότηση πάγιων δαπανών

Σύμφωνα με την εφημερίδα ως τα τέλη Μαΐου θα «τρέξει» με 500 εκατ. ευρώ η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Γέφυρα 2

Το πρόγραμμα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για οκτώ μήνες. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 9 Μαΐου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr