ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν με βίλες από το καλοκαίρι

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2017, 15:46 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2017, 15:46
Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν με βίλες από το καλοκαίρι
Facebook Twitter Whatsapp

Έρχεται θερμό καλοκαίρι με πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να βγάλουν στο σφυρί ακίνητα μεγάλης αξίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρχεται θερμό καλοκαίρι με πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να βγάλουν στο σφυρί ακίνητα μεγάλης αξίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου" με στόχο την άμεση και αποτελεσματική μείωση των "κόκκινων" δανείων τους, τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες ή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για τους ιδιοκτήτες που ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους.

Η αρχή θα γίνει από τα δάνεια μεγάλης αξίας άνω των 300.000 ευρώ και όλα σχεδόν τα ακίνητα που θα εκλπειστηριαστούν σε πρώτη φάση δε θα αφορούν πρώτες κατοικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για εξοχικά ή πολυτελείς βίλες που ενώ έχουν δηλωθεί ως κύριες κατοικίες στη συνέχεια ενοικιάστηκαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες , στρατηγική των τραπεζών είναι να ξεκινήσουν με ακίνητα-φιλέτα για να αποφευχθεί αυτό που έγινε στην Ισπανία. Δηλαδή να μην προκύψουν μαζικές εξώσεις και κοινωνικές αντιδράσεις και να υπάρξει μέριμνα ώστε να μη βρεθούν στη "δίνη του κυκλώνα" πολίτες με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία. 

Στόχος των τραπεζών είναι στο επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσουν από το σύνολο των "κόκκινων" δανείων τους ποια μπορούν να ρευστοποιηθούν μέσω πλειστηριασμού, ποια μπορούν να ρυθμιστούν και ποια να μεταβιβαστούν σε funds ή να τιτλοποιηθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να μειωθεί μέσω των πλειστηριασμών ή συμφωνημένων ρευστοποιήσεων ακινήτων, ενώ ακόμη ένα 20%-25% αντιστοιχεί σε δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν και θα μπορούσε να ρυθμιστεί αν οι δανειολήπτες πιεστούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Με στόχο να προχωρήσουν στην πώληση "κόκκινων" δανείων με τον συμφερότερο γι' αυτές τρόπο διαπραγματεύονται με τα funds την πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων και το ζητούμενο είναι το είδος του χαρτοφυλακίου που θα πωληθεί και η τιμή. Για να πετύχουν καλύτερη τιμή στην πώληση των δανείων οι τράπεζες διαμορφώνουν πακέτα, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο "κόκκινα" δάνεια μαζί με ρυθμισμένα δάνεια όσο και άλλες αξίες. Προχωρούν δηλαδή στην πριμοδότηση των NPLs μέσα από τιτλοποιήσεις καλαθιών, τα οποία εκτός από NPLs θα περιέχουν και NPEs, δηλαδή ρυθμισμένα NPLs, είτε και άλλες αξίες, όπως ακινήτων ή μετοχές θυγατρικών όταν δεν επιτυγχάνονται ικανοποιητικές τιμές πώλησης. 

Οι τιτλοποιήσεις δανείων είναι ακόμη ένας τρόπος που θα ευοδωθεί, ιδιαίτερα αν η χώρα βγει στις αγορές. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr