ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από το Φθινόπωρο - Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2021, 12:44
Ψηφιακά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από το Φθινόπωρο - Πώς θα γίνεται η διαδικασία
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Φάκελος θα «τραβάει» όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης από τις αντίστοιχες υπηρεσίες όπως είναι για παράδειγμα η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ.

Τη δημιουργία ενός συστήματος Ψηφιακού Φακέλου για τη μεταβίβαση ακινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, θα υπάρχει ο Ψηφιακός Φάκελος που θα έχει στη διάθεσή του ο συμβολαιογράφος. Ο Φάκελος θα «τραβάει» όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης από τις αντίστοιχες υπηρεσίες όπως είναι για παράδειγμα η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ.

«… και όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο θα είναι one stop shop», τόνισε ο υπουργός με μόνο «αστερίσκο» τα αυθαίρετα για τις οποίες θα πρέπει πρώτα ο μηχανικός να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Περρακάκη, αφού το νομοσχέδιο ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού, θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο.

Ένα άλλο βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι το Κτηματολόγιο, καθώς όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στη χώρα μας το ποσοστό κτηματογράφησης είναι στο 35% και στόχος είναι να φτάσει στο 90% μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο παγκόσμιος μέσος όρος βημάτων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση είναι τα 4,7 και στην Ελλάδα είναι 11, ενώ απαιτούνται στη χώρα μας συνολικά 17 πιστοποιητικά. «Αυτό πρέπει να λυθεί τόνισε».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr