ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Θέμα ημερών οι νέες αντικειμενικές αξίες, πού θα αυξηθούν - Τι αλλάζει στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση 3 Ιουνίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2021, 07:20
Ακίνητα: Θέμα ημερών οι νέες αντικειμενικές αξίες, πού θα αυξηθούν - Τι αλλάζει στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Προς δημοσίευση οι νέες αντικειμενικές αξίες, πότε θα ενεργοποιηθούν. Πού θα αυξηθούν και πού θα μειωθούν οι τιμές. Ποιες αλλαγές έρχονται στον ΕΝΦΙΑ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσίευση των νέων αντικειμένων αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί και οδεύει προς δημοσίευση  από το εθνικό τυπογραφείο. Οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022, οπότε θα έρθουν και σημαντικές αλλαγές στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές  ακινήτων έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών  αυξήσεις σε 6.000-7.000 περιοχές  και μειώσεις σε 3.000-4.000. σε όλη τη χώρα. Στο σύστημα εντάσσονται επιπλέον 3.000 περιοχές, πολλές από τις οποίες παραθαλάσσια «φιλέτα» στις οποίες μέχρι τώρα η φορολογική τους επιβάρυνση αντιστοιχούσε σε χωράφια. 

Η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα θα διευρύνει τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ από το 85% στο 95% των ακινήτων της χώρας. 

Νέες αντικειμενικές: Πού θα έχουμε αυξήσεις και πού μειώσεις

Αυξήσεις αναμένονται σε περιοχές του κέντρου με έντονο άρωμα Airbnb όπως Κουκάκι, Εξάρχεια και Κυψέλη καθώς και στα νότια προάστια όπως Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις με τις εμπορικές. Αυξήσεις «φωτιά» και σε τουριστικές περιοχές φιλέτα σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος αλλά και σε πολλά χωριά στην περιφέρεια όπου οι αντικειμενικές ήταν υπερβολικά χαμηλές.

Μειώσεις αναμένονται σε προάστια που είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες αυξήσεις στο παρελθόν όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τμήματα της Πεντέλης.

Οι νέες αντικειμενικές  θα επηρεάσουν σειρά φόρων και τελών που υπολογίζονται σε αυτή τη βάση από μεταβιβάσεις και γονικές παροχές έως κληρονομιές και δημοτικά τέλη. 

Τι αλλάζει στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από το 2022 «αποκάλυψε» η 10η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το τελικό κείμενο αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία μάλιστα θα υπολογιστούν με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είναι ήδη έτοιμες.

Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν θα μπορεί να πληρώνεται ακόμη και σε εννέα μηνιαίες δόσεις από τον Μάρτιο. Στόχος, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, είναι να «σπάσει» η πληρωμή του φόρου σε βάθος χρόνου και να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων στο β’ εξάμηνο κάθε χρονιάς, όταν ο ΕΝΦΙΑ συμπίπτει χρονικά με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr