ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης για ανάπλαση ΟΑΚΑ: Μετατρέπεται σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2021, 23:17
Μητσοτάκης για ανάπλαση ΟΑΚΑ: Μετατρέπεται σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνο όγκο και έκταση.

«Ο κάθε επισκέπτης αυτού το χώρου έχει τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα που πιστεύω όλοι μας νιώθουμε και τώρα. Από τη μία πλευρά περηφάνια και νοσταλγία με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην εκδήλωση παρουσίασης του Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ), λέγοντας πως όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Στάδιο, που μετετράπη σε Ολυμπιακό Στάδιο, ήταν 15 ετών στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Γιουβέντους και του Αμβούργου.

«Όλοι κρατάμε τις δυνατές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το τι έγινε στη συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλες και όλους. Απογοήτευση. Πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνο όγκο και έκταση».

Ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις και «σήμερα η εικόνα αυτού του εμβληματικού χώρου είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε».

«Είναι σαφές ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαμε να δρομολογήσουμε μια παρέμβαση της κλίμακας που το ΟΑΚΑ αξίζει. Γι' αυτό και εντάξαμε το master plan και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης στο Ταμείο Ανάκαμψης με 43 εκατ. ευρώ» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα έργα που πρόκειται να γίνουν:

«Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του κεντρικού στεγάστρου. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια. Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης ώστε να γίνει η πιο σημαντική επένδυση που αφορά την ασφάλεια. Θα ανακαινιστούν και το κλειστό γυμναστήριο, το ποδηλατοδρόμιο, μίλησα για τα γήπεδα τένις αλλά και για την παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο».

«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας με χωριστές γειτονιές για την προπόνηση των αθλητών μας αλλά ανοικτό για την ατομική άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, επισήμανε το τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης. «Καταρχάς οικολογικό. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Είναι και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Σκοπός μας ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στα πέντε να παράγει κέρδη.

Πάνω από όλα όμως το όφελος θα είναι κοινωνικό. Το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους. Ήδη προσελκύει περίπου 20.000 κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Με την παρέμβαση που θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά».

Τόνισε ότι άποψη της κυβέρνησης είναι ότι όλα τα μεγάλα έργα μιας χώρας πρέπει να προσφέρουν πολλά σε όλους. «Σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούν να συνεργάζονται δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 10 μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης. Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 μπαίνει σε εφαρμογή και οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Ας ευχηθούμε να ξεκινήσουν από εδώ και τα δικά μας ρεκόρ στην προσπάθειά μας για μια νέα εικόνα της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος».

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Κύριε Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί μου Παραολυμπιονίκες και Ολυμπιονίκες, φίλες και φίλοι,

Νομίζω ότι ο κάθε επισκέπτης αυτού του χώρου έχει τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα που πιστεύω ότι όλοι μας νιώθουμε και τώρα. Απ’ τη μία πλευρά περηφάνια και νοσταλγία για όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν εδώ, με αποκορύφωμα, ασφαλώς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Και πιστεύω ότι όποιος αγαπά τον αθλητισμό κουβαλά μέσα του τις ξεχωριστές προσωπικές δικές του αναμνήσεις από το ΟΑΚΑ. Σκεφτόμουν καθώς άκουγα τις παρουσιάσεις πότε ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα εγώ το στάδιο το οποίο στη συνέχεια μετετράπη σε Ολυμπιακό Στάδιο και θυμήθηκα ότι ήμουν 15 ετών, στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Juventus του Michel Platini και του Αμβούργου. Φανατικός οπαδός της Juventus γνώρισα την πρώτη μου μεγάλη απογοήτευση και την επιβεβαίωση της κουβέντας που κάποτε είπε ο Gary Lineker ότι το ποδόσφαιρο παίζεται 11 εναντίον 11 αλλά τελικά κερδίζουν οι Γερμανοί.

Βέβαια όλοι μας κρατάμε τις εξαιρετικά δυνατές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: την τελετή έναρξης, την τελετή λήξης, αλλά και τα όσα συνέβησαν σε αυτόν τον χώρο όταν ο ελληνικός αθλητισμός έφτασε τότε στο απόγειο των διακρίσεων του.

Το τι έγινε στη συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλες και σε όλους, το είδαμε εξάλλου να αποτυπώνεται στις εικόνες που προηγήθηκαν. Απογοήτευση έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε σήμερα, καθώς εγκαταστάσεις πολύ σημαντικές αφέθηκαν δυστυχώς στην τύχη τους. Τις φτιάξαμε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και τις ξεχάσαμε, όπως δυστυχώς συνέβη και σχεδόν με το σύνολο σχεδόν των ολυμπιακών υποδομών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς -τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο- απεδείχθησαν πλημμελείς.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν σε τρεις μέρες, δεν θα έχουν πια πολλές σταθερές κατασκευές, γιατί ακριβώς κάποιοι μερίμνησαν για το ενδεχόμενο αυτές μετά να μην χρειαστούν.

Ενώ και στις πρόσφατες Ολυμπιάδες τα έργα έγιναν με την προοπτική να υπηρετήσουν την επόμενη μέρα στην καθημερινή ζωή της πόλης η οποία φιλοξένησε τους Αγώνες.

Με άλλα λόγια, οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνον όγκο και έκταση. Αυτές τις διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας. Πρέπει να διαθέτουν και προνοητικότητα στον σχεδιασμό τους σε σχέση με τη διαρκή αθλητική αλλά και κοινωνική τους λειτουργία. Ακριβώς αυτήν την ισορροπία αποκαθιστούμε. Και εδώ αλλά και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.


Ήδη αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού αλλά και τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για το γεγονός ότι σήμερα η εικόνα αυτού του εμβληματικού χώρου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις καλλωπισμού του χώρου, σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την Lamda Development έχουμε δρομολογήσει το σημαντικότατο έργο της επισκευής του κολυμβητικού μας κέντρου, το οποίο στην ολοκλήρωση του θα γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, απολύτως προσβάσιμο όχι μόνο στους αθλητές μας αλλά και στα Άτομα με Αναπηρία αλλά και στους πολίτες-δημότες όχι μόνο του Αμαρουσίου αλλά όλου του λεκανοπεδίου.

Προχωρήσαμε -και τολμώ να πω ότι και με τη δικιά μου ενθάρρυνση, καθώς αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το σπορ- και στην αξιοποίηση των πολύ σημαντικών εγκαταστάσεων αντισφαίρισης, τένις. Μια παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική καθώς πια το τένις είναι ένα σπορ στο οποίο έχουμε την τύχη, παρότι δεν είχαμε σημαντική τενιστική παράδοση, να έχουμε δύο αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς, πρεσβευτές του αθλήματος, κάτι το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλά νέα παιδιά στο άθλημα αυτό. Πράγματι είναι άξιο απορίας πως επί τόσα πολλά χρόνια, έχοντας καταπληκτικές εγκαταστάσεις τένις, δεν είχαμε καταφέρει να προσελκύσουμε στη χώρα μας ούτε ένα σημαντικό επαγγελματικό τουρνουά τένις, κάτι το οποίο ευελπιστώ ότι με τη νέα αξιοποίησή θα αλλάξει.

Αυτά έγιναν μέσα σε δύο χρόνια. Όμως είναι σαφές ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δρομολογήσουμε μία παρέμβαση της κλίμακας που το ΟΑΚΑ πραγματικά αξίζει αν λάβει κανείς υπόψη του τον χώρο που έχουμε στη διάθεση μας αλλά και την ιδιαίτερη ιστορία του. Γι’ αυτό και εντάξαμε το Master Plan αλλά και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης του ΟΑΚΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με 43 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου του το οποίο απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια. Και πρέπει να σας πω ότι ταλαιπωρηθήκαμε πολύ για να μπορέσουμε να βρούμε και τους κατάλληλους μελετητές οι οποίοι θα μελετήσουν την παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε, λύσαμε όμως το θέμα, έχουμε τώρα την ολοκληρωμένη σχεδόν προμελέτη. Θα προχωρήσουμε και στην εκπόνηση της μελέτης έχοντας πια στη διάθεσή μας τα αρχικά σχέδια κατασκευής, έτσι ώστε να γίνει η πιο σημαντική παρέμβαση, η οποία αφορά προφανώς την ασφάλεια του χώρου και την προστασία των αθλητών.

Θα ανακαινιστούν ομως -μίλησα ήδη για τους χώρους του υγρού στίβου- και το Κλειστό Γυμναστήριο και φυσικά το Ποδηλατοδρόμιο. Μίλησα ήδη για τα υπαίθρια γήπεδα τένις αλλά και για την σημαντικότατη παρέμβαση -ίσως την πιο σημαντική παρέμβαση για εμένα- που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, με την αξιοποίησή του με περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερη προσαρμογή σε νέες αθλητικές δράσεις. Έτσι ώστε να μη βλέπουμε αυτήν την εικόνα του ΟΑΚΑ που πέρασε κάποια στιγμή από το βίντεο -μία φωτογραφία από το αεροπλάνο, αν την προσέξατε- το ΟΑΚΑ φαίνεται από πάνω ως ένας ξερός χώρος. Δεν πρέπει να είναι έτσι, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά,περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Και όλες αυτές οι πολύ σωστές ιδέες και παρεμβάσεις έχουν ενταχθεί στο αρχικό master plan το οποίο έχουμε εκπονήσει.

Και, βέβαια, στο ίδιο πλαίσιο, θα αναδειχθούν και μέρη που διασώζονται τα οποία τα πιο πολλά είναι και παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο, στην ευρύτερη περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές «γειτονιές» για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού.

Και, την ίδια ώρα, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, αγαπητέ Δήμαρχε, η Βόρεια Αττική αποκτά έναν ακόμα χώρο πρασίνου, ο οποιος θα συνδέεται με ένα νοητό νήμα με την άλλη πολύ σημαντική παρέμβαση την οποία κάνουμε, στο Τατόι, στη νέα του μορφή, τα έργα προχωρούν πολύ γρήγορα. Όπως εξάλλου προχωρούν πολύ γρήγορα και στο άλλο, το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής, που δεν είναι άλλο από το πάρκο του Ελληνικού, το αναμορφωμένο νότιο μέτωπο, όπου και εκεί αξιοποιούνται παλιές ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Δεν θα σταθώ στις πολύ τεχνικές λεπτομέρειες, μίλησε εξάλλου γι’ αυτές αναλυτικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, όσο στο τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης, το οποίο όπως σας είπα είναι καταρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις μεταβολές στις υποδομές. Θα προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας.

Είναι ταυτόχρονα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης, θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του, ώστε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ στην θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε τη διαχείριση του τόπου και παρέλαβε το ΟΑΚΑ στην τραγική κατάσταση για την οποία σας μιλήσαμε πριν από λίγο.

Πάνω από όλα όμως, το μεγάλο όφελος θα είναι κοινωνικό. Γιατί ταυτόχρονα με την οικολογική του αναβάθμιση, με τις νέες χρήσεις, την αύξηση των εσόδων, το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους.

Ήδη, με τα προβλήματα που έχει ο χώρος, προσελκύει σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Δείτε γύρω μας, άνθρωποι έρχονται, τρέχουν, κάνουν ποδήλατο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την παρέμβαση την οποία θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά. Εξάλλου, η πανδημία ανέδειξε όσο ποτέ την άθληση σε ανοιχτό χώρο: το τρέξιμο, το ποδήλατο, το τένις, είναι αθλήματα τα οποία λόγω της πανδημίας μπήκαν πολύ περισσότερο στη ζωή μας.

Τέλος, το νέο Ολυμπιακό Πάρκο θα γίνει ταυτόχρονα και ένα πάρκο πολιτισμού. Θα μας επιτρέπει να επισκεφτούμε το γειτονικό Ολυμπιακό Μουσείο, το οποίο θα έχω κι εγώ τη χαρά να επισκεφτώ την Παρασκευή, την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μου το περιγράφουν ως πραγματικά εξαιρετικό. Είναι άγνωστο ακομα στο ευρύ κοινό αλλά σίγουρα είναι ένα μουσείο αντάξιο της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ταυτόχρονα, το νέο ΟΑΚΑ θα πρέπει να είναι ένας χώρος ο οποίος θα αποτελεί λόγο επίσκεψης και για τους ξένους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας. Το ίδιο έχουν κάνει όλες οι ολυμπιακές πόλεις, οι οποίες θεωρούν το ολυμπιακό τους στάδιο και τους περιβάλλοντες χώρους ως λόγο επίσκεψης. Αυτό θα δώσει παραπάνω κίνηση στον χώρο, θα τροφοδοτήσει και περισσότερες εμπορικές χρήσεις.

Η άποψή μας ήταν και παραμένει ότι όλα τα μεγάλα έργα μιας χώρας πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά σε όλους. Διότι οι κεντρικές πολιτικές πρέπει, πάνω από όλα, να απευθύνονται στις επιμέρους ανάγκες των πολιτών. Σε μία τέτοια κατεύθυνση μπορούν, όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές, να συνεργάζονται δημιουργικά, αποτελεσματικά, δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις.

Κλείνω υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 10 μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών ενεργειακής και χωροταξικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» μπαίνει ήδη σε εφαρμογή, με τη χώρα πανέτοιμη να το υλοποιήσει. Θυμίζω ότι οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευθούν πριν από το τέλος αυτού του μήνα, θα αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να ευχηθώ λοιπόν καλή αρχή, αγαπητέ μου Υπουργέ, διοίκηση του ΟΑΚΑ. Και αφού είμαστε σε έναν χώρο με παράδοση στους αγώνες, ας ευχηθούμε να ξεκινήσουν από εδώ και τα δικά μας ρεκόρ στην προσπάθειά μας για μία νέα εικόνα τη Αθήνας, αλλά και μία νέα εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το «ΟΑΚΑ 2.0», θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr