ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους - Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους μέσα στην εβδομάδα

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2021, 15:56
Αυξήσεις και αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους - Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους μέσα στην εβδομάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε πρώτη φάση θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους νέους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, ενώ το φθινόπωρο στους παλιούς.

Εβδομάδα πληρωμών έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι από τη Δευτέρα θα λάβουν την πληρωμή των αυξήσεων (έως 252 ευρώ τον μήνα) και των αναδρομικών (έως 4.400 ευρώ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ οι πληρωμές αφορούν στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Σε πρώτη φάση θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους νέους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, ενώ το φθινόπωρο στους παλιούς.Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (νόμος Βρούτση) θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης, έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Τα αναδρομικά τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν – εκτός από τις αυξήσεις – τα αναδρομικά στους 60.000 νέους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, όπως αυτά προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση. Ειδικότερα:

- Στις 27 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους νέους (δηλαδή σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου (από 26 έως 29 Ιουλίου).

- Στις 29 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους νέους (δηλαδή σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Επισημαίνεται ότι για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, σε άλλη ημερομηνία θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις και σε άλλη τα αναδρομικά. Η πρώτη πληρωμή, πάντως, είτε τακτική είτε εμβόλιμη, αναμένεται να γίνει με καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το κλειδί στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr