ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μνημόνιο» για τα αρχαία στο Ελληνικό - Προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2017, 09:18 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2017, 09:51
«Μνημόνιο» για τα αρχαία στο Ελληνικό - Προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες
Facebook Twitter Whatsapp

Να επιταχύνει την υπόθεση με τις αρχαιολογικές έρευνες και τον χαρακτηρισμό της έκτασης στο Ελληνικό επιχειρεί η κυβέρνηση Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να επιταχύνει την υπόθεση με τις αρχαιολογικές έρευνες και τον χαρακτηρισμό της έκτασης στο Ελληνικό επιχειρεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την Παρασκευή εγκρίθηκε "γενικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας" ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Ελληνικό Α.Ε. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" η εταιρεία Ελληνικός Α.Ε που είναι ιδιοκτήτης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, πρόκειται να εξαγοραστεί από το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. 

Η διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε έχει αναλάβει να κλείσει δεκάδες εκκρεμότητες, από τη μεταφορά του αμαξοστασίου τις Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε (ΟΣ.Υ.) μέχρι τη δικαστική έξωση αρκετών χρηστών. 

Λεπτομέρειες

Στο μνημόνιο που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ την Παρασκευή περιγράφονται με λεπτομέρεια ο προγραμματισμός της αρχαιολογικής έρευνας, η έκταση και η διάρκειά της, η αποτύπωση-φωτογράφιση ευρημάτων, ο τρόπος αποθήκευσης , συντήρησης και τεκμηρίωσης κινητών ευρημάτων, το προσωπικό που θα ασχοληθεί, η υλικοτεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί και τα μέτρα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Όσοι παρακολουθούν το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού συνδέουν την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ με τη γνωστή πρόταση για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού Αργυρούπολης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η πρόταση δεν έχει έως σήμερα εισαχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Με το μνημόνιο συναντίληψης που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις από τυχόν απόφαση του ΚΑΣ. Ταυτόχρονα κατατέθηκε και η ένσταση στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά, με την οποία χαρακτηρίζονταν δασική έκταση 37 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου. 

Οι δύο πρωτοβουλίες συμβαδίζουν με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα , σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση "παρέλαβε χάος" στο Ελληνικό και πως έως το τέλος του έτους θα έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες με βάση τη νομοθεσία την οποία "δεν πρέπει να παρακάμπτουμε".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr