ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθηγητής Οικονομικών Π. Πετράκης στον Alpha 98,9: Η οικονομία μας πάει καλύτερα απ' ό,τι προβλέπαμε

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιουλίου 2021, 12:05
Καθηγητής Οικονομικών Π. Πετράκης στον Alpha 98,9: Η οικονομία μας πάει καλύτερα απ' ό,τι προβλέπαμε
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είναι τόσο σημαντικός ο τουρισμός σε όρους ΑΕΠ», υπογράμμισε ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ.

Εχουμε μία αξιόλογη ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Η οικονομία μας πάει καλύτερα απ' ό,τι προβλέπαμε. Πιθανόν να κινείται γύρω στο 4,5% σε σχέση με τον πρηγούμενο χρόνο. Πιθανότατα να πάει και υψηλότερα. Οι νεότερες εκτιμήσεις των οίκων του εξωτερικού ανεβάζουν -εγώ είμαι πιο σκεπτικός - τον πήχη των προσδοκιών ίσως και στο 5%», υπογράμμισε ο κ. Πετράκης.

Επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο 3,6%. «Ίσως έχει στο μυαλό τους διάφορες μεταβλητές, οι οποίες μπορεί να παίξουν ρόλο», τόνισε ο καθηγητής.

Σε ποιες δραστηριότητες της οικονομίας στηρίζεται αυτή η ανάκαμψη; «Η κατανάλωση έχει αναθαρρήσει , παρά την αύξηση των αποταμιεύσεων και παίζουν ρόλο οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Τα δύο τελευταία μεγέθη έχουν μία αξιόλογη παρουσία στο ΑΕΠ».

Όσον αφορά τις τράπεζες, τόνισε ότι «για πρώτη φορά αρχίζουν να δίνουν περισσότερα από αυτά που παίρνουν».

Πόσο βοηθάει σε αυτή την ανάκαμψη ο τουρισμός; «Δεν είναι τόσο σημαντικός ο τουρισμός σε όρους ΑΕΠ. Σε όρους ΑΕΠ είναι τα ακίνητα. Είναι η διαχείριση ακινήτων. Είναι οι νέες κατασκευές».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε πως «είναι μια ιριόρρυθμη οικονομική κρίση, η οποία ενδεχομένως αυξάνει τις εισοδηματικές διαφορές. Και τα χρηματιστήρια πάνε καλά και τα ακίνητα πάνε καλά και ο πλούτος πάει καλά. Αυτό που δεν πήγε καλά είναι τα εισοδήματα. Παρ' όλα αυτά, τα μέτρα που λήφθησαν και έχουν κυρίως επίδοματικό χαρακτήρα και όχι δανειακό, δεν επιβάρυναν σημαντικά τη δανειακή θέση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είμαστε σε ένα καλό σημείο αφετηρίας, αν μας αφήσει ήσυχους η Δέλτα και οι πιθανές άλλες μεταλλάξεις».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «βαρίδι» της οικονομίας τους ανεμβολίαστους.

Σε σχέση με το χρέος της χώρας και το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε: «Είναι σημαντικά τα κεφάλαια τα οποία έρχονται τα επόμενα τρία χρόνια. Θα υπάρξουν τομείς που θα αισθανθούν το άγγιγμα αυτών των κεφαλαίων. Το χρέος έχει αυξηθεί κατά 15 με 20 δισ. κατά την πανδημία. Δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε προς το παρόν».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr