current views are: 8

1 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση08:22

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν καλύτερη πρόταση για το χρέος

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εν όψει Eurogroup

Δημοσίευση 08:22’

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εν όψει Eurogroup

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο μια συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.

Ωστόσο δημοσίευμα του Bloomberg, υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προσφέρουν στην Ελλάδα ιδιαίτερα βελτιωμένη πρόταση για ελάφρυνση του χρέους, στο προσεχές Eurogroup. Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις διέρρευσαν πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης πέρα από τη δυνατότητα 15ετούς επέκτασης των δανείων στήριξης, η οποία τέθηκε επί τάπητος και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έγραψε το newpost.gr έχει πάρει στα χέρια του τα «ηνία» της διαπραγμάτευσης υπό τον φόβο να σχηματιστεί μια νέα πρόταση που θα αντικατοπτρίζει καθαρά τις ανάγκες Βερολίνου και ΔΝΤ χωρίς να λογαριάζει τα «θέλω» της Ελλάδας. Για αυτό το λόγο, άλλωστε το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης έχει μπει από τώρα μπροστά.

Η κινητικότητα είναι μεγάλη με πολλές συναντήσεις που γίνονται μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων τόσο μυστικά όσο και στο προσκήνιο. Το μπαράζ των επαφών που πραγματοποιείται,  αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στο ενδιαφέρον και τη βούληση που υπάρχει να δοθεί μια λύση στις 15 Ιουνίου. Παράλληλα, χωρίς να ανακοινώνονται από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζονται και τα τηλεφωνήματα σε ανώτατο επίπεδο.

Με τα μηνύματα που στέλνει το Μαξίμου στο εξωτερικό εξακολουθεί τόσο για διαπραγματευτικούς όσο και για λόγους ουσίας  να κρατά τον πήχη ψηλά. «Η Ελλάδα , έχω καταστήσει σαφές, θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Το βασικό σημείο διαφωνίας

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές εν προκειμένω απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Κρατάει σκληρή στάση η Γερμανία

Προς το παρόν πάντως, η στάση της Γερμανίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, λόγος για τον οποίο εξάλλου πυκνώνουν και οι διεργασίες  σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, καθώς δεν αποκλείεται η “καθαρή λύση” για τη χώρα μας να αναζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Φρανκφούρτη, ότι νοιώθει σαν να προετοιμάζει μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα, χωρίς να ξέρει πού είναι το τέρμα.

Γενικότερα, τα μηνύματα τα οποία εστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη δεν είναι ενθαρρυντικά κι αυτό γιατί το Βερολίνο δεν φέρεται διατεθειμένο να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες χάραξε ο Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup.

Η πρόταση της Γαλλίας

Την πρόταση για σύνδεση της ανάπτυξης της οικονομίας με τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους έκανε το Παρίσι, επικαλούμενη πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

«Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, για να προσθέσει πως «η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση».

Επίσης, το δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται στις «προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της

«Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με βάση της το πρόγραμμα και είναι ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ερωτηθείς, αν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου, ο Ντομπρόβσκιςαπάντησε: «Ελπίζουμε, επειδή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολογήσαμε τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις του προγράμματος και βλέπουμε ότι η Ελλάδα τις υλοποιεί από την πλευρά της. Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, η Ελλάδα στην πραγματικότητα τους ξεπέρασε πέρυσι και αναμένεται να επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το επόμενο έτους, που είναι 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα». Επομένως, πρόσθεσε, είναι ώρα να προχωρήσουμε, και οι εταίροι στο πρόγραμμα, για να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση.

Αξιόπιστη λύση για το χρέος θέλει η ΕΚΤ

Την επίτευξη μιας αξιόπιστης συμφωνίας για την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις χρηματαγορές επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με το, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

«Πρέπει τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να είναι αξιόπιστα κι επαρκώς φιλόδοξα προκειμένου να μπορέσουμε να καθησυχάσουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7.

Ο Κερέ διατύπωσε επιπλέον την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση στην συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου. «Βρισκόμαστε σε μια φάση επιτάχυνσης των συζητήσεων, με μια σταθερή συλλογική πρόθεση να καταλήξουμε σε συμφωνία την 22α Μαΐου κι αυτό μου φαίνεται πιθανό» τόνισε. Ωστόσο σε αυτή τη διαπραγμάτευση «η ανησυχία της ΕΚΤ είναι η συμφωνία να είναι αξιόπιστη, να συμβάλει στο να αρθούν οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όχι μόνο από πολιτική άποψη αλλά και σε σχέση με τις χρηματαγορές» σημείωσε.

Υπ’ αυτήν την προϋπόθεση η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να ξαναβρεί την «κανονική λειτουργία της οικονομίας της» και μια «επιστροφή στις αγορές, το οποίο ελπίζουμε να είναι δυνατό πριν από τα μέσα του 2018» εξήγησε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Και «ελπίζουμε ότι το αυτό το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι το τελευταίο και μετά το τέλος του η ελληνική οικονομία θα ξαναγίνει μια οικονομία (που λειτουργεί) κανονικά» τόνισε ο Μπενουά Κερέ.


σχετικα αρθρα