current views are: 9

6 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:47

Κυβέρνηση για πρόταση Σόιμπλε: Δεν απορρίπτουμε τίποτα, υπό την προϋπόθεση να μπούμε στο QE

Ανησυχία και προβληματισμός 

Δημοσίευση 18:47’

Ανησυχία και προβληματισμός 

Έντονη ανησυχία επικρατεί εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μεταξύ των δανειστών. Τόσο το κόμμα, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν στάση αναμονής μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με το οικονομικό επιτελείο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί μια βελτιωμένη λύση στα πλαίσια αυτής που προτάθηκε από ον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρκεί να διασφαλίζει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε κυβερνητική πηγή η οποία τόνισε πως αναμένονται μια βελτιωμένη πρόταση και οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν ώστε να υπάρχουν λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ερώτηση το εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement, θέση του ΔΝΤ, οι ίδιες πηγές απάντησαν πως εξαρτάται, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε και τις σημερινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην Handelsblatt, υποστήριξαν «δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε». Με καλή διάθεση απ’ όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσαν.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία διενεργήθηκε σε κλίμα αμηχανίας, στον απόηχο της δήλωσης της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δεχθεί την πρόταση του Βερολίνου για μετάθεση της συζήτησης για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο σε τεχνικό ρόλο μέχρις ότου ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως «Αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο συμφωνίας, σεβόμενοι τις εκτιμήσεις μας, μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», σημειώνοντας πως το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι, για να εκταμιεύσει το ΔΝΤ χρήματα, πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η στάση των «53» δεν φάνηκε να είναι ενιαία μέσα στη συνεδρίαση με άλλο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πρέπει «να πάρουμε όποια λύση μας προταθεί», διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει αναφορά στο QE, ενώ άλλο στέλεχος σε πιο σκληρή γραμμή να δηλώνει «να μην υποκύψουμε σε νέες απαιτήσεις, αυτο το πράγμα δεν βγαίνει, πρέπει να κυβερνήσουμε».

Πάντως, η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν σε επιθετικό τόνο κατά των δανειστών, υπενθυμίζοντας πως χωρίς το χρέος, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα όσα ζήτησε το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα. Πάντως, στόχος είναι σε κάθε περίπτωση να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Τι προβλέπει η απόφαση που απέρριψε η κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόταση που απέρριψε η κυβέρνηση προέβλεπε δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αναφορά στην πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ενώ επαναλαμβάνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα επιφέρουν κόστος για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ακόμη τονίζεται ότι θα ληφθούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος «υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς υλοποίησης και στον βαθμό που κριθεί απαραίτητο να ληφθούν».

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης καταγράφονται αρκετές λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, όπως:

  • Οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GNF) θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ,
  • Την πιθανότητα κατάργησης του πέναλτι για την επαναγορά ομολόγων του 2012,
  • Την επιστροφή των κερδών από SMP και ANFA,
  • Πιθανή παράταση του χρόνου αποπληρωμής ορισμένων δανείων (κυρίως του EFSF) για ένα διάστημα από 0 έως 15 ετών.

«Όχι» από την αντιπολίτευση σε συνεννόηση για το χρέος

Όλα αυτά έρχονται την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται επιφυλακτικά εως αρνητικά στη συγκρότηση κοινής θέσης για το χρέος. Στο περιθώριο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ΝΔΔημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, εξέφρασαν επιφυλάξεις, τόσο για τις ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο όσο και τη δυνατότητα που έχει ν’ ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες εθνικές προκλήσεις. Από τη πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κάλεσε τα κόμματα να πάρουν μια σαφή και ξεκάθαρη θέση, επαναλαμβάνοντας το γνωστό κυβερνητικό μοτίβο περί ανάληψης ευθυνών από τη πλευρά των εταίρων.


σχετικα αρθρα