current views are: 7

12 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:38

Reuters: Συμβιβασμός στο Eurogroup με συμμετοχή α λα καρτ του ΔΝΤ – Μέχρι 8 δισ. ευρώ η δόση

Συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Eurogroup για το ελληνικό χρέος «βλέπει» το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών

Δημοσίευση 18:38’

Συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Eurogroup για το ελληνικό χρέος «βλέπει» το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών

Συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Eurogroup για το ελληνικό χρέος «βλέπει» το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών, αν και το ενδεχόμενο για να γίνει δεκτή η πρόταση του Παρισιού είναι μικρό.

Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου στο οποίο το ΔΝΤ θα ενταχθεί τώρα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα δεν θα χορηγήσει δάνειο μέχρι να ξεκαθαρίσει η ευρωζώνη τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  Όπως επισημαίνει το Reuters, ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ να επιτευχθεί μια συμφωνία είναι πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου θα παρευρεθεί στο Eurogroup

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που παρουσίασε η Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Δεύτερος αξιωματούχος τόνισε και αυτός πως περιμένει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ με τους όρους που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ. «Θα υπάρξει εκταμίευση από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει μεγαλύτερη καθαρότητα για το χρέος, αλλά το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει καθοριστεί» σημείωσε.

Ως προς το ύψος της δόσης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, θα ανέλθει στα 7,4 με 8 δισ. ευρώ .

Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη έχουν σημαντικές διαφορές στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι προβλέψεις του Ταμείου είναι πολύ πιο συντηρητικές από αυτές της ευρωζώνης.

Σε μια προσπάθεια να καλύψει αυτή την απόσταση ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η Γαλλία έχει προτείνει να συνδεθεί η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters πως η ιδέα αυτή θα εξεταστεί περαιτέρω, αλλά οι πιθανότητες να προχωρήσει είναι μικρές λόγω της έλλειψης εμπειρίες και του ελληνικού συντάγματος.

Από την άλλη, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 επικαλούμενος γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Σόιμπλε δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση του Παρισιού. 


σχετικα αρθρα