ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χάος με τις επικουρικές συντάξεις - Ακυρώνουν όσες εκδόθηκαν από 1/1/2015

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2017, 08:51 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2017, 11:58
Νέο χάος με τις επικουρικές συντάξεις - Ακυρώνουν όσες εκδόθηκαν από 1/1/2015
Facebook Twitter Whatsapp

Το "μακελειό" που συντελείται στις συντάξεις αποτυπώνεται καρέ-καρέ στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε φιλοδωρήματα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το "μακελειό" που συντελείται στις συντάξεις αποτυπώνεται καρέ-καρέ στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε φιλοδωρήματα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου" με υπουργική απόφαση ..μνημείο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος κρίνονται ως μη νόμιμες και "ακυρώνονται" περί τις 80.000 επικουρικές οι οποίες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά. Μάλιστα, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν.

Και αυτό καθώς, όταν με το καλό το υπουργείο καταφέρει να κάνει τον υπολογισμό βάσει του νόμου Κατρούγκαλου(διαδικασία η οποία καθυστερεί εδώ και 13 μήνες), θα προκύψουν μειώσεις σε σύγκριση με όσα ίσχυαν στις αρχές του 2015.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας αναθεωρούνται όλες οι αποφάσεις του Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) για αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά. Γιατί μπορεί να προηγήθηκαν του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), όμως αυτός ισχύει αναδρομικά για τον υπολογισμό τους. Οι αποφάσεις του ΕΤΕΑΠ ακυρώνονται ακόμη κι αν εκδόθηκαν πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. 

Συγκεκριμένα , όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο κ. Πετρόπουλος, οι αποφάσεις που εκδόθηκαν για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το παραπάνω χρονικό διάστημα είναι "μη νόμιμες και πρέπει να αναθεωρηθούν οίκοθεν από τις αρμόδιες υπηρεσίες που τις εξέδωσαν"

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού του άρθρου 96 του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν έχει ακόμη καθοριστεί , 13 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Στις περιπτώσεις όμως που εκδόθηκαν επικουρικές χωρίς να υπάρχει νέος κανονισμός , αυτές οι συντάξεις είναι παράνομες σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, εκτός και αν επήλθε θάνατος συνταξιούχου!

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι αποφάσεις αυτές είχαν εκδοθεί με επιφύλαξη, το ποσό που θα προκύψει από τον νέο τρόπο υπολογισμού τους να είναι, ως αναμένεται , χαμηλότερο. 

Με άλλα λόγια , υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να κληθούν να επιστρέψουν, ίσως και αναδρομικά τη διαφορά. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις δεν έπρεπε να εκδοθούν ούτε με επιφύλαξη , καθώς ακόμα εκκρεμεί η εγκύκλιος που θα διέπει τον νέο τρόπο υπολογισμού τους. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr