ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακελειό (10%-15%) σε επικουρικές-εφάπαξ του Δημοσίου

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2017, 09:23 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2017, 09:23
Μακελειό (10%-15%) σε επικουρικές-εφάπαξ του Δημοσίου
Facebook Twitter Whatsapp

Μειώσεις 10%-15% στα εφάπαξ και στις επικουρικές τους ενδέχεται να δουν 250.000 υπάλληλοι του Δημοσίου (τακτικό προσωπικό και συμβασιούχοι) που θα βγουν στη σύνταξη λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, όπως ορίζει το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μειώσεις 10%-15% στα εφάπαξ και στις επικουρικές τους ενδέχεται να δουν 250.000 υπάλληλοι του Δημοσίου (τακτικό προσωπικό και συμβασιούχοι) που θα βγουν στη σύνταξη λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, όπως ορίζει το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" κοινή εγκύκλιος των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει ότι για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις δεν θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, αλλά  μόνο ο βασικός μισθός και συγκεκριμένα επιδόματα, όπως θέσης ευθύνης, ανθυγιεινής εργασίας και παραμεθόριων περιοχών.

Συγκεκριμένα για τους παλαιούς ασφαλισμένους (έναρξη ασφάλισης πριν από 31/12/1992) η βάση υπολογισμού των εισφορών υπέρ επικουρικού είναι:

  • βασικός μισθός
  • το καταβαλλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης,
  • το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους ΟΤΑ α' βαθμού και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Για τους νέους ασφαλισμένους (έναρξη ασφάλισης από 1/1/1993 και μετά) η βάση υπολογισμού περιλαμβάνει:

  • τον βασικό μισθό,
  • επιδόματα και παροχές, όπως η οικογενειακή παροχή, το καταβαλλόμενο επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (ανεξάρτητα εάν οι δικαιούχοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΒΑΕ) και το επίδομα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών. 

Υπενθυμίζεται ότι για το τακτικό προσωπικό τα νέα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης ορίζονται σε 3,5% για τον εργαζόμενο και σε 3,5% για τον εργοδότη.

Οι πόροι

Με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου προσδιορίστηκαν οι πόροι του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και καθορίστηκαν το ύψος και η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπεται ότι το ύψος των εισφορών υπέρ εφάπαξ ορίζεται σε ποσοστό 4% επί του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Ως ανώτατο όριο επί του οποίου υπολογίζονται οι τακτικές μηνιαίες εισφορές ορίζεται το ποσό των 2.622,76 ευρώ.

Για τους νέους ασφαλισμένους, το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ εφάπαξ ορίζεται σε ποσοστό 4% και υπολογίζεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, δηλαδή επί του βασικού μισθού και των επιδομάτων(οικογενειακή παροχή, επίδομα θέσης ευθύνης , επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,επίδομα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών). Τα ίδια ισχύουν και για τους υπαλλήλους που υπηρετούνή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr