ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικηγόρος Μπούρλος στον Alpha 98,9: Πότε και ποιοι συνταξιούχοι θα δουν διαφορά στο πορτοφόλι τους

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2021, 14:53
Δικηγόρος Μπούρλος στον Alpha 98,9: Πότε και ποιοι συνταξιούχοι θα δουν διαφορά στο πορτοφόλι τους
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καλό επίπεδο συντάξεων, αν η οικονομία δεν περπατά καλά, υπογράμμισε ο κ. Μπούρλος.

Η οικονομική ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος θα καθορίσει το ποσοστό αύξησης στις συντάξεις το 2023, εκτιμά ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα συντάξεων, Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή.

«Δεδομένου ότι περνάμε δύσκολη περίοδο οικονομικά, και λόγω της πανδημίας και όχι μόνο, αυτή την οικονομική ισορροπία τη φοβάμαι και θέλω να δω πώς θα εξελιχθεί τον επόμενο χρόνο. Θα είναι παράμετρος που σαφώς θα συνεκτιμηθεί στον προσδιορισμό του ύψους της αύξησης στις συντάξεις», εξήγησε.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καλό επίπεδο συντάξεων, αν η οικονομία δεν περπατά καλά, υπογράμμισε ο κ. Μπούρλος.

Αναφορικά με την 13η σύνταξη, υπογράμμισε: «Σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (νόμος Κατρούγκαλου) αλλά και παλαιότερες, πλέον δεν υπάρχει η 13η και η 14η σύνταξη. Υπάρχει μία δικαστική εκκρεμότητα για το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και για τα θέμα των Δώρων, η οποία, βέβαια, σύμφωνα και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το πιθανότερο είναι αν δοθεί, να περιοριστεί στο 11μηνο 2015-2016».

Σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, τόνισε ότι «εκείνο το οποίο είναι νομοθετημένο είναι οι αυξήσεις να ξεκινήσουν από το έτος 2023. Από κει και πέρα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του συστήματος και το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα θα αποφασιστεί ποια θα είναι η αύξηση στις συντάξεις».

Επισήμανε πως «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ήδη συνταξιούχων που περιμένουν μία αύξηση στο ποσό της σύνταξης, μετά τον νόμο Βρούτση που βελτίωσε τους συντελεστές αναπλήρωσης σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια».

«Μια κατηγορία συνταξιούχων που είναι μετά τις 13 Μαΐου του 2016 έχει πάρει αυτή την αύξηση, έχει πάρει τα αναδρομικά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει μια κατηγορία περίπου 30.000 συνταξιούχων που δεν έχουν πάρει αυτές τις αυξήσεις. «Υπάρχει και μία κατηγορία που είναι συνταξιούχοι πριν την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου που μετά τον επανυπολογισμό που θα γίνει, θα δουν μία βελτίωση στο ποσό της σύνταξης», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα αναδρομικά, ποιοι συνταξιούχοι έχουν να περιμένουν κάτι; «Περιμένουμε πρώτα απ' όλα να δοθούν οι αυξήσεις σε αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, στην κατηγορία που δεν τα έχουν πάρει. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Υπάχρει η κατηγορία των παλιών συνταξιούχων, που συνταξιοδοτήθηκαν δηλαδή πριςν τις 13 Μαΐου του 2016. Αυτοί όπως φαίνεται θα τα πάρουν μέχρι το τέλος του χρόνου, σταδιακά, όχι όλοι μαζί. Περιμένουμε και μια απόφαση από το ΣτΕ, που αφορά τις περικοπές των επικουρικών και των Δώρων για το 11μηνο 2015-2016. Οι πληροφορίες λένε ότι η απόφαση είναι έτοιμη, άρα νομίζω ότι πολύ σύντομα θα τη δούμε να δημοσιεύεται».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr