ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιαργκόβας στον Alpha 98,9: Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στην αγορά - Μετά τα Χριστούγεννα η αποκλιμάκωση

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2021, 13:23
Λιαργκόβας στον Alpha 98,9: Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στην αγορά - Μετά τα Χριστούγεννα η αποκλιμάκωση
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το κύμα ανατιμήσεων. Πόσο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί. «Να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι οι επιμέρους αγορές, για να μην δημιουργούνται ολιγοπωλιακές αγορές» σημείωσε.

«Χρειάζονται λελογισμένες κινήσεις, για να μην διαταραχθεί το οικονομικό κλίμα» τόνισε ο Παπαναγιώτης Λιαργκόβας και εκτίμησε πως το κύμα ακρίβειας θα αποκλιμακωθεί μετά τα Χριστούγεννα. 

Μιλώντας στον Alpha 98,8 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σημείωσε πως «καλό είναι να δίνεις, αλλά αν υπάρξει κάποια στιγμή η αντίληψη ότι μοιράζονται λεφτά χωρίς αντίκρισμα και πρόληψη για τη διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών, θα έχουμε πρόβλημα. Να υπάρχει μέρισμα από την ανάπτυξη και να επιστρέφει στον κόσμο, αλλά να φροντίζουμε να έχουμε σε ισορροπία τα δημόσια οικονομικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να δώσει και περισσότερα στο μέλλον, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί την επόμενη χρονιά θα σταματήσει η δημοσιονομική χαλάρωση και θα επιστρέψουν οι περιορισοί στα δημόσια οικονομικά. Από του χρόνου πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μηδενικούς προϋπολογισμούς και μετά πλεονάσματα. Φέτος είμαστε ακόμα χαλαρά, αλλά δεν θα συνεχιστεί αυτό. Θα επανέλθουν οι περιορισμοί για όλες τις χώρες, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας». 

Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε ότι «υπάρχει θεαματική αύξηση των επενδύσεων και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι θα συνεχιστεί. Είμαστε σε καλή συγκυρία, όσον αφορά στο οικονομικό τοπίο και την παραγωγή που μπορούμε να έχουμε».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο κύμα ανατιμήσεων: «Εκτιμώ ότι αυτό το κύμα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και θα αποκλιμακωθεί από τα Χριστούγεννα και μετά. Αυτό συμβαίνει γιατί την περσινή χρονιά σταμάτησε η παραγωγή και έχει επηρεάσει και τις σοδειές. Αυτά όλα καταλήγουν σε αυξημένες τιμές. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από την Κίνα για διάφορα πράγματα. Υπάρχει αυτή η συμπίεση, αλλά πιστεύω ότι μετά τα Χριστούγεννα θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση. Η κατανάλωση οδηγεί σε αύξση τιμών. Η παραγωγή θα κρίνει πόσο θα μείνουμε σε αυτή την κατάσταση. Αν γίνουν επενδύσεις και συνεχιστεί αυτό το κλίμα, που μάλλον θα συνεχιστεί, δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχήσουμε ότι θα έχουμε συνέχιση της πίεσης του πληθωρισμού. Δεν θα ξεπεράσουμε το 1,5% πληθωρισμού το επόμενο διάστημα».

«Εκτός από την ακρίβεια, τα άλλα σημεί που πρέπει να δούμε είναι σε μικροεπίπεδο. Να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι οι επιμέρους αγορές (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, πετρελαιοειδή, αγορές αγαθών), για να μην δημιουργούνται ολιγοπωλιακές αγορές. Να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν και να τα θεραπεύσουμε, για να είμαστε πιο σίγουροι για την ευημέρια που φαίνεται ότι θα ξεκινήσει και θα καλύψει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους που είχαμε στο παρελθόν» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr