current views are: 10

21 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:52

Αλαλούμ με τα ανασφάλιστα οχήματα – Τα δύο σενάρια για το τι θα γίνει με τα λάθος ειδοποιητήρια

Στα χέρια του Ευ. Τσακαλώτου και του Χρ. Σπίρτζη οι αποφάσεις 

Δημοσίευση 04:52’
Λεωφόρος Αθηνών Λαμίας

Στα χέρια του Ευ. Τσακαλώτου και του Χρ. Σπίρτζη οι αποφάσεις 

Στα χέρια των αρμόδιων υπουργών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Σπίρτζη είναι οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα λανθασμένα ειδοποιητήρια που αποτελούν το 1/3 αυτών που απεστάλησαν για τα ανασφάλιστα οχήματα, όπως υποστήριξαν στελέχη του υπουργείου θα καταβληθούν προσπάθειες οι διορθώσεις να γίνουν με τη μικρότερη εμπλοκή των πολιτών.

Εκτός από τη μείωση του προστίμου για τα δίκυκλα κάτω των 250 κυβικών –σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες–, διορθώσεις θα υπάρξουν και για διάφορα επιμέρους θέματα. Αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με λάθη κατά τη διασταύρωση των στοιχείων των δύο αρχείων που χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και με οριακές αδικίες που προκάλεσε η αυστηρή τήρηση της ημερομηνίας διασταύρωσης, δηλαδή της 6ης Ιουνίου για την επιβολή του προστίμου.

Η αστυνομία, το υπουργείο Μεταφορών και οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τη «Καθημερινή», θα συνεργαστούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εξηγούν, θα χρειαστεί να μεταβούν στις εφορίες ή στις περιφέρειες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να γίνουν οι εγγραφές και εντέλει να ακυρωθεί το πρόστιμο των 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι μια βασική πηγή λαθών είναι οι περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής του αυτοκινήτου.

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμένο όχημα εμφανίζεται ότι κυκλοφορεί. Αρκετά είναι τα λάθη που έχουν γίνει επίσης από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τους συνεργάτες τους στη σωστή αποτύπωση των στοιχείων του οχήματος.

Για όλες τις βελτιωτικές αλλαγές πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε, έστω και διορθωτικού τύπου, αλλαγή του νόμου με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Εντός της ημέρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τα λάθος ειδοποιητήρια τα οποία εστάλησαν σε ιδιοκτήτες και τους ζητούν να πληρώσουν ηλεκτρονικό παράβολο 250 ευρώ.

Προς το παρόν οι επικρατέστερες προτάσεις είναι δύο. Η μια πρόταση προβλέπει να παραμείνουν ως έχουν τα πρόστιμα των 250 ευρώ προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ασφάλιση του Ι.Χ. τους.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, προβλέπει να διαγραφούν στο σύνολο τους τα πρόστιμα τα οποία ήδη έχουν εκδοθεί, δίνοντας μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να ασφαλίσουν τα οχήματα τους εντός ενός χρονικού ορίου το οποίο θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, γλιτώνοντας το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Η πρόταση Μαυραγάνη

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ανέφερε ότι είχε σύσκεψη στο υπουργείο, μέχρι αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στα ανασφάλιστα οχήματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι  πιο αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών. 

«Προτείνω μικρή παράταση χωρίς πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα», ανέφερε και όπως είπε θα το θέσει και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.  
 
Ο κ. Μαυραγάνης, σημείωσε: «Η πρόταση μου είναι να γίνει επικαιροποίησης της λίστας των ανασφάλιστων οχημάτων, να γίνει νέα διασταύρωση, με νέα ημερομηνία μετά τις 6 Ιουνίου, χωρίς πρόστιμο  ή αλλιώς κατάθεση πινακίδων». 


σχετικα αρθρα