current views are: 12

21 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση09:55

ΕΦΚΑ: Σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια 327.000 συντάξεις και εφάπαξ

Ξεπερνούν τις 300.000 οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έως και 4 χρόνια, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Δημοσίευση 09:55’

Ξεπερνούν τις 300.000 οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έως και 4 χρόνια, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ξεπερνούν τις 300.000 οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έως και 4 χρόνια, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” σε 188.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για τις ψαλιδισμένες επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ (με χρόνο αναμονής τα 4 χρόνια), ενώ με σημαντική καθυστέρηση (και με το σταγονόμετρο) άρχισαν να εκδίδονται οι 138.899 εκκρεμείς κύριες συντάξεις από τον ΕΦΚΑ. Συνολικά σε εκκρεμότητα είναι σήμερα 327.573 συντάξεις και εφάπαξ. 

Ειδικότερα, στις 62.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αποφάσεις εφάπαξ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Θανάσης Καποτάς , πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Τα ταμειακά αποθέματα αρκούν για την ικανοποίησή τους, αν δεν φτάσει η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, σημείωσε. 

Στις 126.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων. Το κόστος ικανοποίησης τους ανέρχεται στα 420 εακτ. ευρώ μαζί με αναδρομικά. Το αποθεματικό του ΕΤΕΑΕΠ ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ για το Επικουρικό και 2,5 δισ. ευρώ για ταμεία πρόνοιας). 

Παγωμένες εδώ και δύο χρόνια είναι οι ψαλιδισμένες (έως 78%) επικουρικές συντάξεις, οι οποίες πλέον δεν αποτελούν χαρτζιλίκι, σε σημείο να φτάσουν και τα 80 ευρώ! Καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει , ως ώφειλε , τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από το 2013. 

Έβαλαν στόχους

Εξάλλου σύμφωνα με τον Θανάση Μπακαλέξη, διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) , η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων “ουσιαστικά” άρχισε από τον τρέχοντα μήνα. Στόχος είναι να καταβάλλονται 20.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα, ώστε να απορροφηθούν τα 860 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την εκκαθάριση εκκρεμών κύριων συντάξεων. Στο πρώτο δεκεπενθήμερο εκδόθηκαν 9.000 νέες αποφάσεις για κύριες συντάξεις , σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ.

Από χθες, όλες οι μονάδες εκδίδουν αποφάσεις συντάξεων, είπε. Ωστόσο, συνδικαλιστικοί κύκλοι θεωρούν απίθανο να ολοκληρωθεί η καταβολή των παλιών συντάξεων έως τον Οκτώβριο , όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο δόθηκαν 860 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για να ξεχρεώσει συνταξιούχους που περιμένουν 1-3 χρόνια τη σύνταξή τους.

Πρόκειται για την αποπληρωμή 95.000 παλιών συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια. Εκτιμάται πως η κάθε σύνταξη “κουβαλά” αναδρομικά 10.000 -12.000 ευρώ. Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017.

Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά, τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, συνδικαλιστικοί κύκλοι θεωρούν απίθανο να ολοκληρωθεί η καταβολή των παλιών συντάξεων έως τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Ήδη σήμερα από τα 860 εκατ. έχουν διατεθεί μόνο 170 εκατ. ευρώ.

Οι εισφορές

Εξάλλου , ο Θανάσης Μπακαλέξης δήλωσε στην εφημερίδα “Τα Νέα” πως το πρώτο 5μηνο εισπράχθηκαν από εισφορές μισθωτών ιδιωτικού τομέα 2,436 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,207 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Μπακαλέξη, εισπράχθηκαν από εισφορές μη μισθωτών 781 εκατ. ευρώ (1.070 δισ. ευρώ μαζί με εισφορές περίθαλψης), έναντι στόχου 708 εκατ. ευρώ. Από εισφορές Δημοσίου εισπράχθηκαν 331 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έσοδα 4056 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε λόγω αστοχίας των εκκαθαριστών του Δημοσίου, σύμφωνα με τον Μπακαλέξη. Τα έσοδα ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 87,5 εκατ. ευρώ. Το αποθεματικό του ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ. 

Τα χρέη

Στο μεταξύ, ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφορικά με τις ανεξέλεκτες διαστάσεις που έχουν λάβει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Όπως τονίζει , από 1/1/2017 οι εξοντωτικές εισφορές εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Οι ασφαλισμένοι οδηγούνται σε απόγνωση και αδυνατούν , πλέον, να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές , με αποτέλεσμα να απειλούνται τόσο τα θεμέλια του συνταξιοδοτικού μας συστήματος όσο και η πορεία της βιωσιμότητάς .

Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ,ο Βρούτσης αναφέρει ότι τα ληξιπρόθεσμα έχουν εκτιναχθεί ανεξέλεγκτα στα 22,492 δισ. ευρώ μετά την υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης , σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεούνταν να μεταφέρουν άμεσα στο ΚΕΑΟ όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας , συνεπώς και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων – μέχρι 5.000 ευρώ- παραμένει στα Ταμεία και δεν έχει καταγραφεί, όπως θα έπρεπε , δημιουργώντας μια κρυφή τρύπα ληξιπρόθεσμων. 


σχετικα αρθρα