ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου στον Alpha 98,9: Εγκληματικές αποφάσεις για τα σχολεία - Δεν ζητάμε εκλογές - Τι θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2021, 13:48
Αχτσιόγλου στον Alpha 98,9: Εγκληματικές αποφάσεις για τα σχολεία - Δεν ζητάμε εκλογές - Τι θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή, η οποία αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει τα τεστ των μαθητών. Δεν γνωρίζουνε αν πραγματοποιούνται αυτά τα τεστ και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών», σχολίασε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οι πολίτες θα έχουν συνολική επιβάρυνση 1 δισ. και ο Μητσοτάκης θα δώσει 150 εκατ., ποιον κοροϊδεύει;», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Τι να περιμένουμε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ; «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μία εντελώς αντιπαραθετική στρατηγική απέναντι σε αυτή που υλοποιεί η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε μία διαφορετική στρατηγική για τη συνολική οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Διότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ως χώρα σε πολύ κρίσιμο σημείο. Και τα πράγματα με την πανδημία δεν πάνε καλά, έχουμε το νέο κύμα που φαίνεται ότι χτυπάει ιδαίτερα και τους μαθητές. Τα σχολεία μας ανοίγουν πάλι εντελώς απροετοίμαστα, με τους ίδιους όρους που άνοιξαν και τα προηγούμενα χρόνια. Με τραγικές αποφάσεις της κ. Κεραμέως, ότι τάχα θα πρέπει να νοσήσει το 50+1 σε ένα τμήμα για να διακοπεί η λειτουργία του. Μιλάμε για αποφάσεις εγκληματικές στη διαχείριση της πανδημίας».

Χαρακτήρισε κακή την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και εστίασε στα «πολύ σοβαρά προβλήματα» στην καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως μετά το ξέσπασμα του κύματος της ακρίβειας.

Σχολιάζοντας την κριτική της κυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως υποστηρίζει κρατά στα πάντα αρνητική στάση, η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Στα σχολεία, είμαστε ευχαριστημένοι δηλαδή ως κοινωνία με τον τρόπο που ανοίγουν; Είναι όλες οι οικογένειες πάρα πολύ αναστατωμένες. Έχουν ανοίξει χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς να έχει γίνει μία στοιχειώδης αραίωση των τμημάτων(...) Μετατρέπονται τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Εγκληματικές αποφάσεις».

Στο επιχείρημα ότι φέτος πραγματοποιούνται αυξημένα self test, απαντά: «Δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή, η οποία αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει τα τεστ των μαθητών. Δεν γνωρίζουνε αν πραγματοποιούνται αυτά τα τεστ και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών».

Για οικονομία

Αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας, εμείς δεν είχαμε κάνει κάποια πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος. Υπάρχει ένα θετικό ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Τι συγκρίνουμε όμως; Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με μια οικονομία ανοιχτή, με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που είχαμε μια οικονομία κλειστή, σε απόλυτο Lockdown. Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχει μια θετική διαφορά. Αυτή τη στιγμή, σε όλες τις οικονομίες στην Ευρώπη υπάρχει αυτό. Ήταν αναμενόμενο όταν περνάς από το απόλυτο κλείσιμο στο απόλυτο άνοιγμα».
«Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία. Δηλαδή, αν αυτή η ανάπτυξη, που την πανηγυρίζει η κυβέρνηση πάρα πολύ έντονα, αντανακλάται στην καθημερινότητα των πολιτών. Δεν αντανακλάται», πρόσθεσε.

Για ακρίβεια

Όπως είπε, για το πρόβλημα της ακρίβειας, η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα. «Κάθεται και το παρακολουθεί. Και ο κ. Μητσοτάκης είε στη ΔΕΘ ότι ουσιαστικά δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας, για να γίνει έλεγχος των κανόνων των ανταγωνισμού. Λέει, θα επιδοτήσω. Δηλαδή, "αποδέχομαι ότι τα καρτέλ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, θα κερδοσκοπούν κι εγώ θα έρθω να επιδοτήσω το κέρδος τους". Δεύτερον, η συνολική επιβάρυνση που θα έχουν τα νοικοκυριά από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται ότι είναι ένα δισ. μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, πόσο είναι; 150 εκατ. Ποιον κοροϊδεύει».

Για κατώτατο μισθό και καύσιμα

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα ακρίβειας; «Ένα βήμα είναι σίγουρα η αύξηση του κατώτατου μισθού. Να έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα τα νοικοκυριά. Στην Ισπανία προχωρούν σε τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεύτερον, θα έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας για να τηρηθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού. Να υπάρξει δηλαδή έλεγχος των καρτέλ. Αυτό μπορεί να το κάνει η ΡΑΕ και η κυβέρνηση δεν το κάνει, γιατί νομίζει ότι αν αφήσεις ελεύθερη την αγορά, αυτή θα ρυθμιστεί μόνη της. Μα δεν ρυθμίζεται, λειτουργεί εις βάρος των πολιτών».

«Τρίτο και σημαντικότερο, πρέπει να υπάρχει σοβαρή παρέμβαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, τουλάχιστον για αυτή την περίοδο. Δεν λέω ότι πρέπει να είναι μόνιμο μέτρο», υπογράμμισε.

Για εκλογές και δημοσκοπήσεις

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι υπάρχει φθορά της κυβέρνησης και έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Στο ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι αυτό που λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως «όσο έχουμε αυτή την εξέλιξη της πανδημίας, με τόσους διασωληνωμένους και τόση πίεση στο ΕΣΥ και τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη μετάδοση του ιού, θα ήταν ανεύθυνο από μας να αιτούμασταν έναρξη προεκλογικής περιόδου, με συγκεντρώσεις, και να δείχνουν ότι αυτό που μας απασχολεί εμάς είναι η προεκλογική καμπάνια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Για e-food

Σχολιάζοντας την κίνηση της e-food να ζητήσει από τους διανομείς της να εργαστούν με μπλοκάκι, αλλιώς θα απολυθούν, είπε: «Σήμερα η e-food, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας εκβιάζει τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους ή θα δεχτούν να γίνουν freelancers ή θα απολυθούν. Αυτό είναι εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Προέβλεψε ακριβώς αυτό. Ότι μπροούν οι εργαζόμενοι στο delivery να μην είναι μισθωτοί και να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ερχεται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα να κάνει αυτόν τον εκβιασμό και να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr