ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για το χρέος!

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2017, 17:33 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2017, 08:10
Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για το χρέος!
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για το χρέος τονίζει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για το χρέος και θα επιμείνει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του επειδή αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση των εταίρων.

Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" και τον Αθανάσιο Έλλις ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

«Το Ταμείο, από την ανάμειξή του στο πρόγραμμα του Αυγούστου 2015 και μετά, ζητάει δύο πράγματα: από την ελληνική πλευρά μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και από τους Ευρωπαίους εταίρους μέτρα ανακούφισης του χρέους. Η ελληνική πλευρά νομοθέτησε όλα τα προαπαιτούμενα που εταίροι και Ταμείο ζήτησαν και αυτό που απομένει είναι η ελάφρυνση του χρέους. Η ακριβής διατύπωση στο πρόγραμμα του Αυγούστου 2015 είναι ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) και μετά. Το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά έχει δημοσιοποιηθεί μέσα από μελέτες. Δεν έχουν συζητηθεί, όμως, επισήμως γιατί, πάλι στο πρόγραμμα Αυγούστου 2015, η συζήτηση αυτή προβλέπεται για μετά τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης, που μόλις έκλεισε. Το ΔΝΤ συνεπώς θα επιμείνει για τα μέτρα αυτά, όπως θα επιμείνουν και οι ελληνικές αρχές, επειδή αποτελεί συμβατική υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το ΔΝΤ «δεν θα υποκύψει».

Θα μπούμε στο QE;

Σε ερώτηση αν είναι εφικτή η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο κ. Ψαλιδόπουλος υποστηρίζει: «Προϋπόθεση ένταξης είναι η προηγούμενη δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές και η μέσω αυτής παροχή εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της οικονομίας. Προφανώς, πρέπει να εξακολουθεί να ισχύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που όπως γνωρίζουμε η μεν ΕΚΤ βεβαιώνει ότι θα θα συνεχιστεί, αλλά πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη ζητούν τον τερματισμό του, λόγω και της πρόσφατης σταδιακής μεταστροφής της Fed προς άνοδο των επιτοκίων. Ως στόχος πολιτικής η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει επιτεύξιμη».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr