current views are: 6

26 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση13:05

Σχεδόν βέβαιη η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Σε τρεις δόσεις θα καταβληθούν οι φόροι

Στα 990 ευρώ ο μέσος φόρος μέχρι σήμερα

Δημοσίευση 13:05’

Στα 990 ευρώ ο μέσος φόρος μέχρι σήμερα

Λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει 3.894.296 δηλώσεις στο taxis από τις συνολικά 6,2 εκατομμύρια που αναμένονταν. 

Αυτό σημαίνει πως εκκρεμεί η κατάθεση στο Taxis ακόμα 2.305.704 δηλώσεων σε διάστημα λίγων μόλις ημερών κάτι που σημαίνει πως το σύστημα θα πρέπει να υποδέχεται καθημερινά κοντά στις 300.000 φορολογικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατίας», η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής ζητεί με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, την παράταση της υποβολής των δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, και έπειτα από τα αυξανόμενα αιτήματα των φορέων, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ήδη εισηγήσεις από τις ενώσεις των φοροτεχνικών και των λογιστών, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως η παράταση της σχετικής προθεσμίας θα είναι μικρής διάρκειας και δεν θα επαναληφθεί, λένε αρμόδια στελέχη.  

Στα 990,32 ευρώ ο μέσος φόρος

Με τα έως τώρα δεδομένα από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων του τρέχοντος έτους, 1,502.867 νοικοκυριά – το 38,8% όσων υπέβαλαν δηλώσεις – θα πληρώσει 1.448.324.357 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 990,32 ευρώ.

Στην… ουρά ακόμα 3 δισ. ευρώ

Εκτιμάται ότι, όταν υποβληθεί το σύνολο των δηλώσεων, ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες θα έχουν εκδοθεί χρεωστικά εκκαθαριστικά θα ξεπερνά το 40% του συνόλου. 

Αυτά τα νοικοκυριά θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στη  τσέπη και να πληρώσουν περίπου 3 δισ. ευρώ. 

Συνεπώς, ο φόρος που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.250 ευρώ.

Σε τρεις δόσεις ο φόρος

Πάντως, είτε δοθεί παράταση, είτε όχι η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως 30 Νοεμβρίου. 

Οι απλές υποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν φέτος στο έντυπο Ε1 αφού το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση.

 


σχετικα αρθρα