current views are: 17

27 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση09:53

Βουλγαρία: Αρνητικά ρεπορτάζ για ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης

Mε αφορμή τη πρόσφατη χρεoκοπία δύο βιοτεχνιών βουλγαρικών συμφερόντων στην περιοχή των βουλγαροελληνικών συνόρων τοπική ιστοσελίδα έκανε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί

Δημοσίευση 09:53’

Mε αφορμή τη πρόσφατη χρεoκοπία δύο βιοτεχνιών βουλγαρικών συμφερόντων στην περιοχή των βουλγαροελληνικών συνόρων τοπική ιστοσελίδα έκανε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί

Mε αφορμή τη πρόσφατη χρεoκοπία δύο βιοτεχνιών βουλγαρικών συμφερόντων στην περιοχή των βουλγαροελληνικών συνόρων τοπική ιστοσελίδα έκανε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια του Πιρίν (Μπλαγκόεβγκραντ,Σαντάνσκι,Πετρίτσι) και στην βαριά της βιομηχανία,την βιομηχανία ραφής ενδυμάτων!

Πριν από πάνω από 15 χρόνια στην περιοχή έφτασαν ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ρούχων εκμεταλλευόμενες το πολύ χαμηλό εργατικό κόστος, τους χαμηλούς φόρους,την εγγύτητα στα ελληνικά σύνορα καθώς και την έλλειψη επιθεώρησης εργασίας.

Στην κορύφωση της ανάπτυξής της η βιομηχανία ρούχων στην περιοχή του Πιρίν φιλοξενούσε 750 επιχειρήσεις γύρω από το ρούχο εκ των οποίων οι 130 ελληνικές.

Μόνο σε αυτές τις ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ενδυμάτων απασχολούταν 10.000-12.000 εργαζόμενοι που ήταν περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού του Πιρίν!

Με την πάροδο των ετών ήρθε η αύξηση έστω και λίγο του κατώτατου μισθού ενώ υπήρξε έστω κάποιος υποτυπώδης έλεγχος για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας(μισθοί,υπερωρίες,ωράρια κ.λ.π)

Όλα αυτά συν την έλλειψη εργαζομένων λόγω χαμηλών μισθών και μετανάστευσης οδήγησαν την βιομηχανία ρούχων της περιοχής σε συνεχή μαρασμό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες μεταφέρουν τα μηχανήματα τους και «μεταναστεύουν» και αυτές σε ακόμη φθηνότερους προορισμούς όπως η Αλβανία,τα Σκόπια,η Τουρκία, ακόμη και η Αίγυπτος ενώ γίνονται και καταγγελίες για τον τρόπο που …αποδεσμεύουν τις βουλγάρες εργαζόμενές τους,αρκετές φορές με «οικειοθελή» παραίτηση χωρίς αποζημίωση!

Μέρος του δημοσιεύματος επιβεβαιώνει και ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της κρατικής βουλγαρικής τηλεόρασης που μιλάει για μείωση 30% των εργαζομένων που εργάζονται στο ρούχο, έλλειψη πρόθυμων να εργασθούν στην ένδυση στην περιοχή, για συνθήκες «τρομοκρατίας» σε επιχειρήσεις που έχουν μείνει ,και για μισθούς που ξεκινάνε σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις  από 135 ευρώ και φτάνουν στις επώνυμες βιομηχανίες τα 330-450ευρώ.


σχετικα αρθρα