current views are: 4

29 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση08:35

Ευ. Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την πεποίθηση του ότι η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Δημοσίευση 08:35’

Την πεποίθηση του ότι η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την πεποίθηση του ότι η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

«Η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εφικτή, είτε με το QE είτε χωρίς αυτό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη χώρα σ’ αυτή την προσπάθεια, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα έχει “καλή ανάπτυξη” τόσο το 2017, όσο και το 2018».

Όσον αφορά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα προόδου», καθώς «παρέχει ένα βαθμό καθαρότητας, τον οποίο δεν είχαμε πριν».

«Επικρατεί πλέον θετικό κλίμα ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι προφανώς δεν διαβάζουν ελληνικές εφημερίδες» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις ιδιωτικές επενδύσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά την απόφαση του Eurogroup «θα έρθουν και αυτές».

Περιγράφοντας, τέλος, τις προκλήσεις της Ευρωζώνης, ιδιαίτερη σημασία προσέδωσε στους πολιτικούς κινδύνους, προειδοποιώντας πως «όσοι νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεμπέρδεψε με πολιτικούς, όπως ο Βίλντερς ή η Λεπέν, είναι βαθιά γελασμένοι».

«Αν συνεχίσουμε με μείωση του εθνικού εισοδήματος και με ανεργία, η Ευρωζώνη δεν θα είναι βιώσιμη» κατέληξε.


σχετικα αρθρα