ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές χιλιάδων επαγγελματιών

Δημοσίευση 1 Ιουλίου 2017, 08:25 / Ανανεώθηκε 1 Ιουλίου 2017, 22:34
Αγώνας δρόμου από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές χιλιάδων επαγγελματιών
Facebook Twitter Whatsapp

Μάχη με το χρόνο αλλά και τις αστοχίες δίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μάχη με το χρόνο αλλά και τις αστοχίες δίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα του, μέσω της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών

Ενώ χιλιάδες ασφαλισμένοι - ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν στον αέρα - καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα το ύψος των εισφορών τους για το πρώτο 5μηνο του 2017 ή ακόμα καλούνται να πληρώσουν λανθασμένα «ραβασάκια» - στο υπουργείο Εργασίας και στο ταμείο τρέχουν να προλάβουν τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα έναντι των πιστωτών. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», τα ειδοποιητήρια του Μαΐου για τις εισφορές 1,4 εκατομμυρίων ασφαλισμένων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών αναρτήθηκαν στη σελίδα του ΕΦΚΑ μόλις το περασμένο Σάββατο και η προθεσμία πληρωμής έληξε στις 30 Ιουνίου. 

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ προχώρησε στη δεύτερη κατά σειρά παράταση προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, ενώ αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει και για τις εισφορές του β' εξαμήνου του 2016 για τους αγρότες. 

Έτσι, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές που καλούνται να καταβάλουν γιατροί, μηχανικοί και αγρότες ανά μήνα, θα πρέπει να καταβάλουν και εισφορές του προηγούμενου έτους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Αναλυτικά, έως το Νοέμβριο θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του β' εξαμήνου του 2016 από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ καθώς και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, καθώς και οι εισφορές ολόκληρου του 2016 από τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η παράταση αυτή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι εισερχόμαστε στην πλέον κρίσιμη περίοδο για της τύχη των εισπράξεων του ΕΦΚΑ την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι μετά την παράταση μπορεί να ελπίζουν ότι θα εντάξουν τις υποχρεώσεις τους ομαλότερα στη νέα αναμενόμενη ρύθμιση των έως και 120 δόσεων, για όσους μπορούν να ενταχθούν στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Πάντως, εντός των επόμενων μηνών αναμένονται εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για μία σειρά ασφαλισμένων.

Για παράδειγμα, μόλις ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν τον συμψηφισμό, καθώς μέχρι σήμερα ο υπολογισμός γίνεται βάσει των εισοδημάτων του 2015.

Παράλληλα, για πάνω από 250.000 επαγγελματίες θα πρέπει να πιστωθούν και εισφορές για εφάπαξ και επικουρική, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί πως θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση. 

Περισσότεροι από 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν την ατομική τους επιχείρηση συνεχίζουν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για να πληρώσουν, ενώ αόρατοι είναι ακόμα για το σύστημα του ΕΦΚΑ ορισμένοι μισθωτοί με παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα. 

Στον αντίποδα μόλις πριν από λίγες μέρες το ηλεκτρονικό σύστημα του υπερταμείου ξεκίνησε τις διασταυρώσεις για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα και ασφαλίζονται πλέον ως μισθωτοί και δεν λαμβάνουν παράλληλα ειδοποιητήρια για πληρωμή διπλών εισφορών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr