ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Φωτιά και λάβρα οι τιμές των καυσίμων το χειμώνα – Έχουμε την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη

Δημοσίευση 4 Οκτωβρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2021, 12:53
Πρόεδρος βενζινοπωλών: Φωτιά και λάβρα οι τιμές των καυσίμων το χειμώνα – Έχουμε την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρόεδρος των βενζινοπωλών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα ¾ της τιμής των καυσίμων είναι φόροι.

Μπορεί η κυβέρνηση να προετοιμάζει τριπλό «σχέδιο άμυνας» για τις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ωστόσο το μόνο σίγουρα για την ώρα, είναι οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που απειλούν το πορτοφόλι μας.

Οι διεθνείς ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει την τιμή του αργού πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο να έχει ανέβει κατά 65% και το βαρέλι brent την προηγούμενη εβδομάδα να φτάνει τα 80 δολάρια, ανέφερε η πρόεδρος των των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζιάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθούν εφέτος πάνω από το 1,10 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρουμε που θα φτάσουν επισημαίνει. Η ίδια εκτιμά ότι θα φτάσει πάνω από 1,20 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα, και ακόμη περισσότερο στην επαρχία και στα νησιά. Και οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν με τρελούς ρυθμούς επισημαίνει.

«Κλειδί» η μείωση του ειδικού φόρου

Η Ομοσπονδία βενζινοπωλών ζητάει από την κυβέρνηση φθηνά καύσιμα και φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης. Στην Ελλάδα έχουμε από την πιο βαριά φορολογία στα καύσιμα στην Ευρώπη.

Τα ¾ της τιμής των καυσίμων είναι φόροι. Το «κλειδί» για φθηνά καύσιμα είναι η μείωση του ειδικού φόρου, τονίζει η κ. Ζιάγκα. Έχει πολύ δουλειά το κράτος να κάνει, καταλήγει η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής.

Το «σχέδιο άμυνας» για τις αυξήσεις-σοκ σε λογαριασμούς

Τριπλό «σχέδιο άμυνας» για τις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει την επιδότηση φυσικού αερίου, με το σχέδιο να προσομοιάζει σε αυτό που θα εφαρμοστεί στην ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να είναι οριζόντιο. Το βέβαιο είναι πως θα αφορά φυσικά πρόσωπα με κοινωνικά κι οικονομικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, όπως έχει γίνει γνωστό για το επίδομα θέρμανσης, η πρώτη αύξηση από τα 80 στα 100 εκατ. ευρώ, η οποία και εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, συνεπάγεται καταβολή περισσότερων χρημάτων.

Τώρα, σχεδιάζεται μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό του επιδόματος, με το συνολικό κονδύλιο και τα κριτήρια να αλλάζουν έτσι ώστε να αφορά περισσότερους πολίτες.

Στόχος είναι το 85% των νοικοκυριών της επικράτειας να επιδοτηθεί για θέματα ενέργειας, έστω με έναν από τους τρεις τρόπους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr