ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕSM: Τελειώστε με τις εκκρεμότητες - Συνεδρίαση την Παρασκευή για τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2017, 10:14 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2017, 12:21
ΕSM: Τελειώστε με τις εκκρεμότητες - Συνεδρίαση την Παρασκευή για τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Στο επίκεντρο δύο διαδοχικών τηλεδιασκέψεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μία του εκτελεστικού συμβουλίου και μία του διοικητικού συμβουλίου, θα βρεθεί σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την Παρασκευή τελικά και όχι σήμερα θα λάβει χώρα η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του ESM για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, με τον οργανισμό να διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση να ''τελειώνει'' με τις εκκρεμότητες.

Αυτή η παραίνεση του οργανισμού αφορά κυρίως δύο βασικά νομικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το πρώτο αφορά στη νομική γνώμη για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019, την οποία έχει ζητήσει το ΔΝΤ από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου.

Το δεύτερο είναι να έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του γνωμοδοτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (έναν Ισπανό, έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο), για το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου το 2013.

Όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα, επίσης με πληροφορίες, οι Διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδήμονες του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την Ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα.

Αυτό αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών κατά των τριών στελεχών που ήταν διορισμένα από την Κομισιόν. Ωστόσο, για να παύσει οριστικά η δίωξη, θα πρέπει να συνεδριάσει ο Άρειος Πάγος και να κάνει αποδεκτή την αίτηση αναίρεσης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Παράλληλα, ανοιχτά παραμένουν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο και το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού.

Πάντως, από την πλευρά της, η Αθήνα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και θα προλάβει το Δημόσιο να πληρώσει:

- στις 17 Ιουλίου, τα 2,1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 (ομόλογο Σαμαρά)

- στις 18 Ιούλιου, τα 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ και

- στις 20 Ιουλίου, 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη δόση

«Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα», πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», αναφορικά με τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί.